Csak óvatosan: kékes színeződés miatt hívnak vissza Mozzarella sajtokat

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül több bejelentés is érkezett érzékszervi elváltozás miatt kifogásolt Mozzarella sajtról, amelyből Magyarországra is kerülhetett.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) csütörtöki közleménye szerint az elmúlt időszakban más országokban több fogyasztó jelezte, hogy a német Milchwerk Jäger GmbH által gyártott tejfehér Mozzarella sajt - csomagolásának felbontása után, a levegővel érintkezve - kékes árnyalatot ölt. Eddigi vizsgálatok szerint ennek hátterében a termék Pseudomonas baktérium szennyezettsége állhat.

A Pseudomonasok a környezetben elterjedt mikrobák, élelmiszerek romlásában szerepet játszanak. Az élelmiszer romlására utalhat elszíneződése, megszokottól eltérő szaga. A termék fogyasztásával összefüggésben megbetegedésről eddig nem érkezett bejelentés.

A német gyártó szerint a termékhiba a 121-145-el kezdődő gyártási tételszámú Mozzarella sajtokat érinti, ezek visszahívását el is rendelte. Ezen tételszámú termékek minőség-megőrzési ideje időközben lejárt. Hazai fogyasztóktól vagy forgalmazóktól eddig nem érkezett arra vonatkozó bejelentés, hogy ilyen kifogásolt terméket találtak volna. A MÉBiH azonban arra kéri a hazai fogyasztókat, ha vásároltak a sajtból és még rendelkeznek a kifogásolt termékkel, azt ne fogyasszák el. Az ügy hazai vonatkozásait az MgSzH vizsgálja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.