Csak óvatosan: kékes színeződés miatt hívnak vissza Mozzarella sajtokat
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) csütörtöki közleménye szerint az elmúlt időszakban más országokban több fogyasztó jelezte, hogy a német Milchwerk Jäger GmbH által gyártott tejfehér Mozzarella sajt - csomagolásának felbontása után, a levegővel érintkezve - kékes árnyalatot ölt. Eddigi vizsgálatok szerint ennek hátterében a termék Pseudomonas baktérium szennyezettsége állhat.
A Pseudomonasok a környezetben elterjedt mikrobák, élelmiszerek romlásában szerepet játszanak. Az élelmiszer romlására utalhat elszíneződése, megszokottól eltérő szaga. A termék fogyasztásával összefüggésben megbetegedésről eddig nem érkezett bejelentés.
A német gyártó szerint a termékhiba a 121-145-el kezdődő gyártási tételszámú Mozzarella sajtokat érinti, ezek visszahívását el is rendelte. Ezen tételszámú termékek minőség-megőrzési ideje időközben lejárt. Hazai fogyasztóktól vagy forgalmazóktól eddig nem érkezett arra vonatkozó bejelentés, hogy ilyen kifogásolt terméket találtak volna. A MÉBiH azonban arra kéri a hazai fogyasztókat, ha vásároltak a sajtból és még rendelkeznek a kifogásolt termékkel, azt ne fogyasszák el. Az ügy hazai vonatkozásait az MgSzH vizsgálja.