Csak látszólag kellemesek a vállalatfelvásárlási mutatók

Tavaly a vállalatfelvásárlások (M&A) összértéke a világon 2178 milliárd dollárt tett ki. Ez az utóbbi három év legmagasabb értékét jelenti, ugyanakkor a tendencia korántsem megnyugtató.

A mergermarket.com adatai szerint 2011-ben a vállalatfelvásárlások (M&A) összértéke a világon 2178 milliárd dollárt tett ki. Ez az utóbbi három év legmagasabb értékét jelenti, ugyanakkor a tendencia korántsem megnyugtató: immár negyedik negyedéve újabb lecsúszásnak lehetünk tanúi, ráadásul az év negyedik negyedévében (432 milliárd dollár) nem kevesebb, mint 22,5 százalékkal volt alacsonyabb az akvizíciók összértéke, mint az ezt megelőző három hónapban.

A világ piacain zajló felvásárlások több mint negyede (25,6 százalék) energetikai, bányászati és közműcégeket érintett, ezen cégek körében 3,6 százalékkal volt magasabb a tranzakciók összértéke, mint 2010-ben. Ezt követi az iparcikkeket és vegyipari termékeket előállító cégek kategóriája 16,8 százalékkal, miközben a pénzügyi szolgáltatással foglalkozó cégek felvásárlása a teljes piaci aktivitás 12,4 százalékát tette ki.

A bejelentett vállalatfelvásárlások összértékének több mint 40 százaléka Észak-Amerikában, míg 32 százaléka Európában zajlott. Az összes akvizíció 41,5 százaléka határokon átnyúló (cross-border) ügylet volt.

Összhangban a globális trendekkel, Európában is jelentősen visszaesett a vállalatfelvásárlási aktivitás. Bár az M&A ügyletek piaci értéke (697,9 milliárd dollár) a teljes évre vetítve 4,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010-ben (665,9 milliárd dollár), a második félév eredménye 33,2 százalékkal múlta alul az első féléves szintet. A visszaesés mértéke jóval meghaladta a többi nagy régióét, melynek egyik nyilvánvaló oka az időszakot jellemző, euróval szembeni bizonytalanság erőteljes fokozódása volt.

Európában az utolsó negyedévben 28,7 százalékkal alacsonyabb volt az akvizíciók összértéke (116,3 milliárd dollár), mint a harmadik negyedév során. Számos országban (így például az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Spanyolországban) várható volt a jelentősebb visszaesés, ugyanakkor Németország (-48,5 százalék), Oroszország (-31,3 százalék) vagy Lengyelország (-26,3 százalék) esetében ez negatív meglepetést jelentett.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.