Csak kölcsön adnak az országnak a letelepedők?

Külföldön realizálódhat a letelepedési államkötvény haszna, ráadásul az idegenrendészeti hatóságokat is megkerülhetik – figyelmeztet a PwC. Az arabok tulajdonképpen csak kölcsön adnak Magyarországnak?

A jelenlegi jogszabályok, valamint a nehézkes folyamatok nem feltétlenül teszik vonzóvá Magyarországot a letelepedési szándékot fontolgató tehetősebb külföldiek számára – állítja Imecs Attila, a Pricewaterhouse Coopers (PwC) adómenedzsere a magyar letelepedési kötvényről. A PwC aggályait a mai Népszava közli. A szakértő szerint a legnagyobb kérdés az, hogy a kormány mennyire tudja vonzóvá tenni a letelepedés feltételeit.

Ismert: tavaly decemberben a kormány engedélyezte, hogy nem uniós állampolgárok letelepedjenek hazánkban, feltéve, hogy a magánszemély, vagy a tulajdonában álló cég 250 ezer euró értékben vásárol külön erre a célra kibocsátott magyar államkötvényt, és ezt 5 évig meg is tartja. – Érthető, hogy a jelenlegi nemzetközi, valamint magyarországi gazdasági helyzet is arra kényszeríti a kormányt, hogy az ország hitelezésének érdekében unortodox megoldásokhoz folyamodjon – összegzi a jelenlegi állapotot a PwC elemzése.

Az adótanácsadó cég szerint nem egyértelmű a jogalkotó szándéka, miszerint a magyar államkötvények forgalmazása céljából az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős bizottsága külföldi vállalkozásokkal szerződjön. Ebben a formában a kötvényen elért kamat vagy bármilyen nyereség külföldön realizálódik, valamint külföldön lesz adóköteles – hívja fel a figyelmet a PwC, ráadásul mivel a külföldi vállalkozásokra a magyar törvények területi hatálya nem vonatkozik, azok nem kötelesek az idegenrendészeti hatóság részére adatszolgáltatást nyújtani a kibocsátott értékpapírok számáról és tulajdonosairól, ahogy a magyar szabályok előírják. 

A kötvény sok külföldit vonzana Magyarországra, mivel a letelepedési engedély birtokában a külföldi nemcsak Magyarország területére, de a schengeni övezet valamennyi államába is vízummentesen utazhat be. Kínából, az arab országokból és Oroszországból jelentkeznek a hazai ügyvédi irodáknál.

A Fidesz-kormány ugyanakkor demonstrálni is kívánja, hogy képes – a nemzetközi pénzügyi szervezetek megkerülésével is – devizakötvényt kibocsátani. Rogán Antal nemrég úgy nyilatkozott, hogy egymilliárd euró értékben szeretnének letelepedési kötvényt kibocsátani a következő két-három évben, vagyis mintegy 4000 vásárlóval kalkulálnak.

Több uniós országban is működnek már ehhez hasonló programok, bár jellemzően ingatlan vásárlásához kötik a letelepedési engedélyt. Cipruson például 300, Portugáliában pedig 500, Spanyolországban 160 ezer euró értékben kell ingatlant vásárolni az engedély megszerzéséhez. Szakértők szerint a befektetők számára az ingatlanvásárlásnál vonzóbb lehet a magyar megoldás, amelynek keretében tulajdonképpen "csak" ötéves futamidejű kölcsönt nyújt a vállalkozó.

Bár a szabályozás már decemberben jogerőre emelkedett, továbbra sem lehet tudni, mikor indul a program. A parlament gazdasági bizottságának még jóvá kell hagynia azokat a vállalkozásokat, amelyeken keresztül a külföldiek megvalósíthatják a befektetéseiket, majd ezeknek a cégeknek szerződést kell kötniük az ÁKK-val, hogy megvásárolhassák a letelepedési kötvényeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.