Csak jövő héttől fokozódhat a gázhelyzet

Ha az elkövetkező napokban az előre jelzettnél hidegebb lenne és továbbra sem érkezne Ukrajna felől orosz gáz Magyarországra, akkor a jövő hét közepétől újra kellene elemezni a belföldi ellátás feltételeit - közölte Molnár Csaba energiaminiszter a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón. Ennek tükrében január végén-február elején már szóba kerülhet a stratégiai tartalékok esetleges igénybevétele. A "legrosszabb esetben" pedig újra érvénybe léptethetik a korlátozási sorrend II. fokozatát. (Ez az 500-2500 köbméter/órás céges fogyasztók számára jelentene gázkorlátozásokat. Múlt hét szerda-csütörtökön egy napig már élt ez a korlátozás.)

A kormány mai ülésén áttekintette a miniszternek az orosz-ukrán gázválság elhúzódása esetére kidolgozott tervezetét. Ennek elkészítésére a múlt héten kérte fel Molnár Csabát a miniszterelnök. Habár tegnap az unióban már sokan azt hitték, hogy megindulhatnak a szállítások, arra az esetre is készen vannak a tervek, ha ne adj Isten még hetekig vagy hónapokig nem állnának helyre az Ukrajnán keresztüli, Európába irányuló orosz gázszállítások - fogalmazott. Az unióban páratlan magyar gáztároló-rendszernek köszönhetően az anyag nem veti fel a lakossági korlátozásnak még csak az esélyét sem - tudatta.

Tegnap az országos gázfogyasztás 64 millió köbméterre rúgott. Ma az enyhébb időjárásnak köszönhetően ez az érték 60-62 millió köbméter lehet. A belföldi gázforrások - a tárolók, a kitermelés és a 4 millió köbméteres nyugati import - továbbra is rendelkezésre állnak. Így az elmúlt napok csúcsrajáratása után most először adódik lehetőség arra, hogy a tárolók szelepeit egy kicsit visszacsavarják, a műszaki hiba esélyét csökkentendő. Megemlítette, hogy most a belföldön felhalmozott kereskedelmi gázkészletek mértéke 2,7 milliárd köbméter.

Szerbia számára továbbra is szállítunk napi 2 millió köbmétert a Mol hazai kitermeléséből, további 2,7 millió pedig a nyugat-európai betáplálási vonalon keresztül érkezik déli szomszédunk számára. Ezt, illetve az onnan Bosznia-Hercegovina számára küldött 1,5 milliót szintén zavarmentesen továbbítjuk déli irányba.

Habár a hazai rendszer alkalmas lenne az Ukrajnából érkező gáz fogadására, ez ma a kormány szerint nem valószínű. Arra a kérdésünkre, hogy a magyar kormány az elmúlt napok "diplomáciai offenzívájának" tükrében milyen további diplomáciai lépéseket kíván tenni a gázszállítások megindulása érdekében, leszögezte: a kormány sikerként értékeli, hogy az elmúlt napokban felráztuk az uniót "Csipkerózsika-álmából", az EU nyomást kezdett gyakorolni a vitázó felekre, aminek hatására megállapodások is születtek és Ukrajna beengedte az uniós megfigyelőket a területére. Idézve az unió elöljáróit, leszögezte: Brüsszelnek tegnap azzal kellett szembesülnie, hogy a felek még a néhány órája aláírt szerződéseket sem tartják be. Ezért Molnár Csaba szerint az elkövetkező időkben az uniónak folytania kell az érintett felek irányába kifejtett nyomásgyakorlását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.