Csak felújítana, nem vásárolna már a többség

Több mint 20 milliárd forint hitelt biztosított a végtörlesztőknek a Fundamenta, amely azért állította le a hitelkihelyezést, mert nem akarta kockáztatni, hogy a helyzet kezelhetetlenné váljon, és a pénzintézet összeomoljon.

Az idei évet máris 13 milliárd forintos hitelkihelyezéssel indította a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., amely így már biztosan túllépi a 2012-re tervezett 45 milliárd forintos hitelkihelyezési volument - hangzott el a cég 15 éves fennállása alkalmából rendezett mai sajtótájékoztatóján. Gergely Károly, a társaság elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a PSZÁF vizsgálattal kapcsolatban nincs mitől tartaniuk, hiszen egyértelmű, hogy a végtörlesztési rohamot csak így, a biztonságos működést garantálva tudták állni, ezért állították le még októberben az újabb hiteligények befogadását.

A helyzet máskülönben adminisztrációs okokból is kezelhetetlenné vált volna, és az senkinek, és elsősorban 661 ezer ügyfelüknek nem lett volna jó. Még így is a társaság adta a végtörlesztéshez a legtöb hitelt, a januárban kifizetetettekkel együtt összességében 20,4 milliárd forintot.

A tizenöt éve megjelent, mai formáját három lakástakarékpénztár fúziójából elnyert pénzintézet a tavalyi évet 265 milliárd forintos betétállománnyal (ebből 201 milliárdnyi állampapír), és 289 milliárd forintos mérlegfőööszeggel zárta. A náluk kötött lakásszámlák és hitelek együttes szerződéses összege meghaladja az 1500 milliárd forintot, lakásszerződéseik száma pedig az 1,65 milliót. A Fundamenta a lakáshitelezésben immár 18,9 százalékos részesedést tud felmutatni, tavaly már a legdinamikusabban fejlődő magyarországi pénzintézetté vált.

Az új lakásszámla szerődések több mint 60 százalékát már a Fundamentánál kötik az ügyfelek. Morafcsik László, a társaság értékesítési területért felelős vezetője elmondta, hogy a válság óta felértékelődött az előre gondolkodás szerepe, amit a növekvő megtakarítási hajlandóság, és a növekvő szerződéses összeg is mutat. Az 5 ezer froint alatti havi befizetést vállalók aránya 16 százalékról 1 százalék alá csökkent időközben.
Két éve még az új szerződők 43 százaléka használta ki a teljes állami támogatást biztosító optimális szerződéses összeget, tavaly már a 61 százalékuk választotta a havi 20 ezer forintos befizetést.

Kiss Andrástól, a hitelezési terület vezetőjétől megtudtuk: 82 százalékról majdnem 87 százalékra emelkedett a stabil ügyfélbefizetések aránya. A Fundamenta tavaly megnégyszerezte korábbi hitelkihelyezését, ami a 2011-ben kifizetett 43,7 milliárd forinthoz képest 2010-ben még 11 milliárd volt. A lakáshitelezési tevékenység további növekedését mutatja, hogy az idén januárban kihelyezett 13 milliárd forintnyi hitel már több, mint amennyi 2010-ben a teljes mennyiség volt.

Jelentős változás, hogy megduplázódott a korszerűsítésre, bővítésre gyűjtők aránya: az új szerződők 64 százaléka tavaly már e célt jelölte meg a szerződéses összeg felhasználására. Lakásvásárlást és építést 14-14 százalékuk tervez csupán.

Kérdésünkre Morafcsik László elmondta, hogy a Fundamentánál gyűjtött pénz zöme 4-8 éven belül jelenik meg az ingatlanpiacon, ahol az ügyfelek terveit látva elsősorban a felújítási területen jelent majd élénkülést, vagyis az előtakarékosságnak köszönhetően akkor jelentős javulás várható a hazai lakásállomány minőségében. A Fundamenta tulajdonosai a stabil, hosszú távú működés érdekében a tizenöt év alatt mindössze 2,8 milliárd forint osztalékot vettek ki a társaságból, amibe ezzel szemben már 15 milliárd forintot invesztáltak.

A cég tőkemegfelelési mutatója mostanra 12 százalékra emelkedett, ami messze felülmúlja az elvárt mértéket - hangzott el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.