Csak egyszeri volt a júliusi kiskereskedelmi forgalomnövekedés

A kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene augusztusban 0,6 százalékkal maradt el a júliusi szinttől, miközben az előző év azonos időszakához képest a forgalom volumene nem változott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az év első nyolc hónapjában összesen 4733 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2010. január-augusztusban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai 2010 augusztusában lényegében nem változtak, az első nyolc hónapban 2,8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak az előző év azonos időszakához képest. Az eladások jelentős részét, több mint 90 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek - vagyis a hiper- és szupermarketek, vegyesboltok - eladásai 1,3 százalékkal mérséklődtek.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi volumene 0,7 százalékkal elmaradt az előző hónap szintjétől. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 augusztusában 1,2 százalékkal emelkedett, az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Idén augusztusban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben csökkent, a többi üzletben nőtt a forgalom volumene. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 0,5 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010 augusztusában lényegében nem változott, az év első nyolc hónapjában 6,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az augusztusi eladások 1,1 százalékkal meghaladták az előző havit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010. augusztusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 0,8, az eurózóna országaiban 0,6 százalékkal növekedtek a kiskereskedelmi eladások. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 10 tagállamban tapasztaltak bővülést, 1-ben stagnálást, 9-ben csökkenést. A legnagyobb, 6,7 százalékos növekedést Lengyelországban, a legnagyobb - csaknem 7 százalékos - visszaesést Litvániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek értékesítésének 2007 óta tartó negatív trendje júliusban megfordult, a növekedés augusztusban is folytatódott. Az eladások augusztusban 18,9 százalékkal emelkedtek a tavalyi alacsony bázishoz képest, összességében 2010 első nyolc hónapjában azonban még így is 18,6 százalékos csökkenést mutatnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.