Csak csöpög az uniós pénzcsap - még vannak rendezetlen ügyek

Egy operatív program finanszírozása zárva marad, épp az, amelyik a magyar biztoshoz, Andor Lászlóhoz tartozik. Állítólag a projektek kiválasztásának módszerével van baj. Lázár János megint mehet Brüsszelbe.

Magyarország fizet, az Európai Unió pedig ismét utalja a támogatásokat - egyezett meg Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos és Lázár János az uniós pénzekért felelős államtitkár. Egy operatív program finanszírozása azonban továbbra is kérdéses, ám az ügyben Andor Lászlót a szociális ügyekért felelős biztost kell keresni.
Úraindult a környezet és energia, a közlekedési és a társadalmi infrastruktúra operatív program uniós finanszírozása - közölte péntek este Shirin Wheeler, Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos szóvivője. Az Európai Bizottság korábban 11 operatív program finanszírozását állította le, miután szabálytalanságokat talált a pályázatok kezelésénél és ellenőrzésénél. Shirin Wheeler azt is tudatta: a bizottság szakemberei meggyőződtek arról, hogy a magyar hatóságok korrigálták ezeket a hiányosságokat.

Johannes Hahn és Lázár János, az uniós pénzek szétosztását irányító Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető kormánybiztos múlt hétfőn jutott végső megállapodásra arról, hogy 10 operatív program finanszírozása újraindul, cserébe 5 százalékos úgynevezett korrekciót hajtanak végre azoknál a pályázatoknál, ahol a bizottság ellenőrei szabálytalanságokat találtak.

A kohéziós alapból illetve az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott támogatások tehát ismét csordogálhatnak Magyarországra. Az Európai Szociális Alapból finanszírozott főleg a szegényeket, munkanélkülieket és az oktatást támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) uniós kifizetéseit nyáron fagyasztotta be az Európai Bizottság, s ez azóta is tart. Mint Andor László elmondta, egy májusi auditon derült fény hiányosságokra, és az eljárás rutinszerű megoldás anélkül, hogy a programokat fel kellene függeszteni.

Mint Andor László kifejtette: a helyzet nagyon hasonlít ahhoz, ami a regionális fejlesztési alap egyes programjaival kapcsolatban történt, és amelynek ügyében Johannes Hahn regionális EU-biztos és Lázár Jánosállamtitkár megegyeztek. Valószínű, hogy a közeljövőben Andor László is találkozik majd az államtitkárral, „ami akkor is indokolt lenne, ha nem lennének ilyen fennakadások.” – Ha időben történik a korrekció, nem történik forrásvesztés, újra megpályázhatók a korrekció során visszatartott összegek – közölte a magyar biztos, aki a befagyasztást érintő összegről egyelőre nem tudott beszámolni.

A probléma a „projektek kiválasztásának mechanizmusával” volt, ide tartoznak a transzparencia, diszkriminációmentesség, egyenlő bánásmód kérdései. Több olyan eset volt, amikor ezen elvek valamelyike sérült, a sértettek panaszt tettek, és ezt ki kellett vizsgálni. – Az európai adófizető elvárja, hogy az uniós források szabályszerűen legyenek felhasználva – fejtette ki Andor László. Leszögezte, hogy a bizottság is a megoldásban érdekelt. Az uniós biztos szerint az ügy rendezése egy-két hétig, esetleg egy-két hónapig tarthat."

Úgy tudjuk, Brüsszelnek például azzal van problémája, hogy a pályázók, amelyek megfelelnek a minimumként meghatározott kritériumoknak, a beérkezés sorrendjében kapnak támogatást. Aki gyors, az nyer, aki lassú, az lemarad. Ezt a módszert azonban épp azért dolgozták ki, hogy a sok, kis összegű támogatások kifizetése pörögjön, ne kelljen hónapokat várni, mire pénzhez jutnak a nyertesek. Ugyanakkor számos nagy, állami kiemelt fejlesztés is forrást kap a TÁMOP-ból, amelyek esetében több száz millió forintokról van szó, s ez esetben a vesztesek már nem annyira elnézőek, mint a kisebb pályázók.

Lázár János és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos. Megegyeztek
Lázár János és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos. Megegyeztek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.