Csak az biztos, hogy nő az idén az IT-piac

Az információtechnológiai (IT) és telekommunikációs kiadások globálisan 3,1 százalékkal növekedhetnek az idén az amerikai Gartner piackutató szerint. Tegyük hozzá: ha minden rendben megy.

Az információtechnológiai (IT) és telekommunikációs kiadások a tavalyi 0,4 százalékos bővülés után az idén már 3,1 százalékkal fognak növekedni – állítja a Gartner piackutató cég, amelynek becslései szerint globális méretekben a fenti célra vásárolt eszközök és szolgáltatások összértéke eléri a 3,8 ezermilliárd dollárt. A növekedés hajtómotorját a szellemi termékek, azon belül is a vállalati szoftverek adják.

Utóbbiakra 6,8 százalékkal költenek majd többet, összesen 320 milliárd dolláros bevételhez segítve a programozó cégeket. Készülékekre 4,3 százalékkal, IT-szolgáltatásokra pedig 4,5 százalékkal fognak többet költeni a felhasználók, előbbi 697, utóbbi 963 milliárd dolláros tételt jelent a Gartner várakozásai szerint. Az igazán nagy falatot az 1,2 százalékkal 1,7 ezermilliárd dollárra bővülő telekom-szolgáltatások képezik, ezeknél tavaly félszázalékos bevételcsökkentést mértek. 

Nagy kérdés, mennyire válik be a neves piackutató prognózisa, ugyanis egy évvel ezelőtt 4,2 százalékos forgalomnövekedést vetítettek előre, és ennek a tizede sem jött össze 2013-ban. Olyannyira, hogy a készülékvásárlásoknál például a várt 6,3 százalékos növekmény helyett 1,2 százalékos visszaesést mutattak ki. Igaz, nehéz volt előrejelzést felállítani, a recesszióból kilábaló európai gazdaság például meglehetősen szeszélyesen viselkedett, ami a tervezett és ami a megvalósított IT-költéseket illeti.

A Gartner legnagyobb versenytársa, a Forrester Research a múlt héten ismertette prognózisát, amely fényesebb jövőt vázolt a szektor szereplői elé: szerintük 6,2 százalékkal 2,2 ezermilliárd dollárra fognak az idén nőni az IT-kiadások – telekommunikációs költések nélkül. Utóbbiakat a Forrester ugyanis nem méri.

A prognózisok kidolgozásakor rengeteg bizonytalansági tényezőt kell figyelembe venni. A Gartner például tavaly ősszel még 3,6 százalékos forgalomnövekedést várt 2014-re, ezt redukálták most 3,1 százalékra az európai mobilhasználati szokások bevételapasztó változásaira és a kínai beszédalapú mobiltarifák esésére hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.