Csak az áfával drágul lakossági gáz

A július elsejei gázpiaci liberalizáció miatt nem, csak az áfaemelés következtében növekszik a gáz ára, mintegy 3-5 forinttal köbméterenként - közölte Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője.

A jelenlegi 132 forintos lakossági gáz 135-137 forintra emelkedik, ami mintegy 4 százalékos növekedést jelent - mondta keddi sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, hozzátéve: a nettó árban az árképlettel kapcsolatos  technikai csökkenés volt, ezért nem emelkedik az áfa emelésével megegyező, 5 százalékos mértékben a fűtőanyag ára.

Szanyi Tibor hangsúlyozta: a liberalizáció következtében a versenypiaci modell lép életbe, de az árat az energiahivatal által  meghatározott séma szerint kell megszabni. Emiatt - mondta - a versenytársak között 1-2 forintos árkülönbség előfordulhat, de a  szolgáltatás színvonalában nagyobb eltérések is lehetnek.

Rámutatott: a piacnyitás a fogyasztók legtöbbjének semmilyen  plusz teendőt nem okoz, a korábbi szerződések jogfolytonosak, de aki  akarja, az szolgáltatót is válthat. Kifejtette: minden egyetemes szolgáltató meghatározta azt a  földrajzi területet, ahol szolgáltat. Ezen a területen más is  működhet, azonban az itt működő szolgáltatónak kötelessége a  szolgáltatás.

Szanyi Tibor elmondta azt is, hogy van átjárás az egyetemes és a  normál kereskedelmi szolgáltatás között. A fő szabály, hogy csak a  meglévő szerződés lejárta után lehet váltani a kategóriák között.  Egy ehhez kapcsolódó segédszabály szerint a szerződésváltás  bejelentését követő második hónap első napján lehet szolgáltatót  váltani. Az egyetemes szolgáltató a közüzemi szolgáltató jogutódja  lesz.

A minőségről Szanyi Tibor elmondta: az átláthatóság tekintetében  várnak versenyt a szolgáltatók között. Az ármeghatározás kapcsán a  képviselő úgy fogalmazott, hogy a tervezett áremelési szándékot  legalább 25 nappal azt megelőzően nyilvánosan, és az energiahivatal  felé is be kell jelenteni. Hozzátette: az energiahivatal ezt  elutasíthatja, ráadásul a szervezet kap egy olyan plusz  jogosítványt, hogy ha a nagykereskedelmi, vagy a világpiaci ár  indokolja, határozattal csökkentheti az egyetemes szolgáltató árait. Kitért arra is, hogy azok az egyetemes szolgáltatásra  jogosultak, akik egyúttal közbeszerzésre is kötelezettek, azoknak  nem kell lefolytatniuk ezt az eljárást, ha a szerződésük  jogfolytonos.

Felhívta a figyelmet, ahogy ez a 100 köbméternél  nagyobb fogyasztókra szolgáltató változtatása esetén nem vonatkozik. Az árkiegyenlítésről azt mondta, hogy csökkent a világpiaci ár,  de ezt nem követte a hazai belső fogyasztású gázé, aminek egyik oka  a korábbi tetemes tartozás felhalmozódása. Véleménye szerint amikor  ez kifut, jelentősebb áresés várható.

Szanyi Tibor arra bíztatott mindenkit, hogy bizonyos fogyasztói  körök - példaként egy kisváros nyugdíjasait említette -, fogjanak  össze, és szervezzék meg saját koncentrált beszerzéseiket. Kitért az alternatív energiák, mint például a szolár panelek, a  hőszivattyú rendszerek, vagy a biomassza tárgykörére is, amelyeket  versenyképes technológiáknak nevezett. Kijelentette: az igazi árleszorítást a gáztól való eltávolodás és az alternatív energiák fokozottabb igényvétele eredményezheti.

A fűtési szezonra talán begyűrűzik hozzánk az alacsonyabb világpiaci gázár
A fűtési szezonra talán begyűrűzik hozzánk az alacsonyabb világpiaci gázár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.