Csak átmeneti a nyugalom az aranypiacon

A európai adósságválság megoldására tett lépések egy időre lenyomták az aranypiaci árakat. Azonban a szakértők később az aranyár-emelkedésre számítanak.

Bár az Európai Központi Banknak az európai adósságválságot kezelő lépései egyelőre megnyugatták a nemesfémpiacot is, a Conclude elemzői szerint jó esély van rá, hogy az elkövetkező másfél évben 2000 dolláros árfolyam fölé lendül, ám pánikhelyzetben ennél nagyobb, robbanásszerű emelkedésre is lehet számítani.

A jelenlegi geopolitikai helyzetben, például, a szakértők 60-70 százalékra teszik annak az esélyét, hogy Iránban háborús helyzet alakul ki; de bármilyen más fejleménynek, amely az olaj világpiaci árát felfelé tolja, drasztikus aranyárfelhajtó hatása lehet.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a befektethető tőke folyamatosan a növekedési potenciált keresi, így az elmúlt időszakban tanúi lehettünk az állampapírpiacok népszerűségének, most azonban a tőke a tőzsdék felé áramlik, megemelve a nemzetközi tőzsdeindexeket. Végül, miután ezt az emelkedést kihasználta, ismét rátalál majd a nemesfém-befektetésekre.

Ugyanakkor az elemző rámutatott: az Európai Központi Bank refinanszírozási tranzakciója a hosszú távú problémát nem oldotta meg. Ha legközelebb ugyanezzel a módszerrel igyekeznek megnyugtatni a piacokat, és nem sikerül, az adósságválság eszkalálódhat. Ha ez megtörténik, a nemesfémek ára robbanni fog, így ezek a meglévő befektetéseknek természetes menedékként szolgálnak majd.

Másrészt, a magyar gazdaság helyzete és kilátásai nagy eséllyel romlanak majd a második félévben, ami gyengíteni fogja a forint árfolyamát, növelve a nemesfémek forintban kifejezett árát. A hazai befektetőknek rövid távon arra kell számítaniuk, hogy amíg a piaci szakértők azzal számolnak, előbb-utóbb létrejön a megállapodás a kormány és az IMF között, nem várható jelentős forintgyengülés. Az év második felében azonban, bárhogyan is alakul az adóssággal kapcsolatos helyzet, fel kell készülni arra, hogy a magyar gazdaság még nem lesz képes felpörögni, miközben feltehetően lesznek megszorító intézkedések, így a forintgyengülést erre az időszakra a jelenlegi tendenciák alapján szinte borítékolni lehet.

A szakértők később az aranyár-emelkedésre számítanak
A fistful of uncoined gold mints are seen at Muenze Oesterreich (Austrian national mint) in Vienna February 17, 2011. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.