Csak papíron robog a kiskereskedelem

Kimagasló, 6,5 százalékos márciusi forgalomnövekedést mutatott ki a kiskereskedelemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kisebb kereskedők cseppet sem érzékelik ezt.

Tiszta vizet lehetne önteni a pohárba, ha a kormány közzétenné az online kasszák adatait, elvégre tavaly szeptember óta pontosan tudja, hogy mekkora a magyar kiskereskedelmi forgalom.

Noha nem adótitok, nem teszi.

A konkrétumok helyett a KSH dübörgő számait használja, ám ezek nincsenek összehangban azzal, amit Szatmáry Kristóf miniszteri megbízott mondott a forgalomról. Amikor a köztelevízióban a vasárnapi nyitva tartás sikerét próbálta igazolni, közölte: a március 15-ig tartó tíz hét alatt az online kasszáknál 140 milliárd volt az átlagos heti forgalom, s ez a vasárnapi bezárás életbe lépte után 150 milliárdra nőtt.

Szatmáry számai egyben azt is jelentik, hogy eltérés van a statisztikák és az on­line kasszákból kapott adatok között. A KSH januárra és februárra 205 milliárd forintos heti forgalmat hozott ki, ami 46 százalékkal több az online kasszákénál.

Ezt alapul véve, feltételezhető, hogy két hónap alatt 111 milliárd forinttal nagyobbra mérhette a KSH a belső piacot.

Az is lehet magyarázat, hogy mégsem fehéredik oly mértékben a kereskedelem, ahogy jövendölték.

A KSH úgy reagált: ők csak most március óta kapják meg „tesztadatként" az online kasszák számait a NAV-tól, ám hogy azok mikortól képezik majd a statisztikák részét, nem tudni. Ráadásul az adatokat egyébként sem tudnák egy az egyben átültetni a hivatalos statisztikákba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.