Csak az autósok tizede vált

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) idei kampányában tíz autósból kilenc elfogadja az átlagosan 1-2 ezer forintos díjemelést, és marad jelenlegi biztosítójánál, csak 10 százalékuk vált biztosítót - közölte az első hét tapasztalatai alapján a Biztosítás.hu online alkusz az MTI-vel.

Már az előző évek kampányaiban is jellemző volt az, hogy az elérhető megtakarítások mértékének csökkenésével párhuzamosan csökkent a biztosítót váltók száma is. Ezen a tendencián a mostani mérsékelt díjemelkedési hullám sem változtat, mert a kampány első hetében alig feleannyian kezdeményeztek biztosítóváltást, mint tavaly ilyenkor.

Így idén novemberben - ebben a hónapban lehet felmondani a meglévő kötelező biztosítást - váltók száma valahol 200 ezer környékén alakul majd, szemben a tavalyi 370 ezerrel. A váltók nagy részén négy biztosító - a KÖBE, a K&H, a Groupama és az MKB - osztozik, amelyeket az autósok fele választja. Az éves átlagdíj 12 ezer forint környékén, a váltók átlagos megtakarítása pedig mintegy 4 ezer forint körül alakul. Amennyiben a most évfordulós 2,1 millió autós túlnyomó többsége elfogadja a díjemelkedést, akkor a kgfb-piacon lévő biztosítók összesített éves díjbevétele 3 milliárd forinttal is nőhet. Ez a biztosítók 2013-as, 6 milliárd forintos veszteségének a fele - írja a Biztosítás.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.