Most csak a benzineseknek sürgető a tankolás

A jövő héten a benzin ára nöhet, a gázolajé viszont csökkenhet - véli a GKI Energiakutató.
A jövő héten 2-4 forintos benzináremelésre számít a heti piaci változások, valamint a november 25-i áremelésekre tekintettel a GKI Energiakutató. Gázolajfronton viszont 2-3 forintos csökkentés lehetséges, de itt a tarifa szinten is maradhat - véli a kutatóintézet. A benzin átlagára így 337-341, a gázolajé 340-342 forint között állhat be literenként.

A november 23-27-i héten az irányadó Brent-kőolajár 42-44 dollár között változott, heti átlag közel két dollárral, öt százalékkal erősödött. A hételeji áremelkedést az orosz-török katonai konfliktus okozta. Az áralakulást csak kevéssé befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten tizenhárommal csökkent.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára az irányadó mediterrán piacon 2,7 százalékkal emekedett, a gázolajé 0,1 százalékkal csökkent. Más piacokon a benzin árváltozása jelentős eltéréseket mutatott és volt, ahol kicsivel nőtt a gázolajár is. A benzinkurzus a hét négy napján alig változott, de pénteken kilőtt. A gázolajár a hét során lassan csökkent. Az európai benzinkivitel kilátásai tovább javultak: az Egyesült Államokban közelednek az ünnepek, finomítók állnak le és nőttek a határidős árak; Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia továbbra is jelentős vásárló. Az európai dízelkínálat továbbra is bőséges. A kikötői benzin- és dízelkészletek egyaránt magasak. A Rajna vízszintje emelkedett, a szállítás beindult, de a kereslet nem túl erős, inkább a készleteket táplálják vissza.

A dollár 294 körül mozgott, most 2,5 forinttal, 0,9 százalékkal kellett többet adni érte, mint egy hete. Ez erősíti az áremelő hatást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolajé 13 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 18 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.