A Concorde is indult a lengyel tőzsdeprivatizáción

A magyar Concorde brókercég is indult a varsói tőzsdét (WSE) üzemeltető társaság megszerzéséért - írja a Rzeczpospolita. A lap jól értesült forrásokra hivatkozva azt is tudni véli, hogy lengyel brókercégeket hidegen hagyja a nemzeti börze magánosítása.

Hatan tettek ajánlatot a varsói tőzsdét üzemeltető vállalatra. A nyertes minden bizonnyal új fiú lesz, hiszen sajtóértesülések szerint csak az egyiküket köszönthetik régi ismerősként a varsói parketten. A pénzügyminisztérium első körben csak résztulajdont ad el a WSE-ből, 22,82 százalékra pályázhattak a jelentkezők. A Rzeczpospolita szerint azonban a pályázók csak kóstolgatják a piacot, a teljes pakettre egyetlen ajánlat sem érkezett, azok a jelképes 0,5 százalék és a komolyabban vehető 10 százalék között szóródtak.

A jelentkezők közül a Goldman Sachs már korábban felfedte kártyáit, a többiek is lassan színt vallanak. Illusztris társaságról van szó, helyet kapott benne a Merrill Lynch bank, a portugál Banco Espirito Santo de Investimento és egyedüli helyi indulóként a Pekao SA Bank. A nagyok mellett két kicsi is igyekszik birtokon belülre kerülni: a cseh Wood & Company és a magyar Concorde - a lengyel lap rá gondolt, amikor régi ismerősről beszélt, hiszen a cég már régóta üzletel Varsóban.

A pénzügyminisztérium a tőzsdeprivatizációt még az idén le akarja zárni, s a most meghirdetett pakettel együtt 73,82 százalékot akar eladni, méghozzá a meghatározó, 51 százalékos részt szakmai befektetőnek. A gyorslistán a legnagyobbak, azaz a London Stock Exchange, Nasdaq OMX, a NYSE Euronext és a Deutsche Börse neve szerepel. Az állam a részvények egynegyedét tartja meg magának, de azt is eladja két-három éven belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.