A Concorde szerint nem brókercsőd a Quaestoré

Nincs szó brókercsődről, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje vállalati csődesemény, amelynek oka, hogy kibocsátottak egy olyan kötvényt, amely mögött álló fedezet, pénztermelő képesség nem bizonyult sikeresnek – mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Hozzátette: a botrány miatt várhatóan nem lesz normális vállalati kötvénypiac Magyarországon egy olyan időszakban, amikor a kamatkörnyezet lehetővé tenné, hogy a vállalatok kötvényekkel finanszírozzák magukat.

Tisztázni kell a fogalmakat – hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve: a befektetési alapkezelőknél nincs ott az ügyfelek pénze, az a letétkezelő bankoknál van. Ezek a bankok a Concorde Alapkezelő esetében az UniCredit, a Raiffeisen és a Citibank, akik a törvényi előírások szerint naponta ellenőrzik az eszközök meglétét és valós piaci értékét – olvasható az esemény kapcsán kiadott sajtóközleményben. Az alapkezelő csak kezeli a pénzt, nem fér hozzá ahhoz, minden üzletet, amit kötnek, a letétkezelő bank számol el – fejtette ki a vezérigazgató.

Hangsúlyozta, nem tud ennél sokkal biztonságosabb pénzügyi instrumentumot. Itt is lehet rossz befektetési teljesítményt elérni, de annak gyakorlatilag nulla az esélye, hogy az alapkezelőkből az elmúlt hetekben tapasztalt módon pénz tűnjön el – jegyezte meg.

Bilibók Botond elmondta: kedden kezdett el "felforrósodni a helyzet" az alapkezelőnél, privát ügyfeleik, akiknek portfoliokezelést végeznek, a körülbelül 111 milliárd forintból mintegy 300 milliót vittek el az alapkezelőtől, ami "belefér az üzletmenetbe".

A több mint 500 milliárd forintot kezelő Concorde Alapkezelő befektetési alapjaiból mintegy 2,7 milliárd forint távozott egy nap alatt – ismertette, hozzátéve: a szám nominálisan soknak tűnhet, de arányaiban nem tekinthető annak. A vezérigazgató biztos abban, hogy kiáramlást fognak tapasztalni az elkövetkezendő időszakban. Kérdésre válaszolva Bilibók Botond elmondta: a névazonosság a Concorde Értékpapír Zrt.-vel nem jelent nagy problémát, mivel az Concorde Alapkezelő partnerei, a bankok, biztosítók, akiknek eladják az alapjaikat, tisztában vannak a különbséggel. Ezen kívül a mintegy 500 magánszemély ügyfelükkel személyes kapcsolatban vannak, ismerik a kérdést, ezért nem hiszi, hogy ebből különösebb gond lenne.

Saját megtakarításaik jelentős részét a Concorde Értékpapírnál tartják – tette hozzá Móricz Dániel partner, befektetési igazgató. Bilibók Botond a botránnyal kapcsolatban a szabályozói környezet felelősségét firtató kérdésre azt válaszolta: a szakmának sok szereplője van; nap mint nap nem a felügyeletnek, hanem a piacnak kellene ezeket az ügyeket figyelemmel kísérnie.

Hozzátette: megfelelőnek véli a jelenlegi szabályozást, de véleménye szerint nem lesz képes mindig minden visszaélést megakadályozni. Ha valaki évek óta az állampapíroknál 4-5 százalékponttal nagyobb hozamot ígér, felmerülhet a kérdés, hogy ez reális-e – mondta, elismerve, hogy a hozamígérettel lehet bevonni a pénzt. A hatósági vizsgálatokról szólva a vezérigazgató kitért arra, hogy a Concorde Alapkezelőnél egy normál vizsgálat előkészítésére az elmúlt két hónapban sok anyagot nyújtottak be, és nemsokára kijön a felügyelet ellenőrizni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.