Citigroup: gesztus az eladósodott ügyfeleknek

Az adósaival szemben engedékenységet mutató magyar bankok példáját követi a Citigroup azzal, hogy a frissen munkanélkülivé vált ügyfeleinek lehetővé teszi a törlesztőrészletek átmeneti csökkentését.

A bank annyira azért nem jószívű: három hónapra csökkentené átlagosan havi 500 dollárral a fizetendő terhet, ám csak azoknál, akik legalább 60 napja nem fizettek. A türelmi idő lejárta után leülnek tárgyalni a folytatásról, ha a jelzáloghitel törlesztésével elmaradt ügyfél helyzete ezt megkívánja.

A Citigroup azonban csak azoknak kínálja fel a könnyített feltételeket, akik a jelzáloghitelt leányvállalatától, a CitiMortgage-től vették fel, s az ingatlan is e cég nevére van bejegyezve. A potenciális 4,3 millió ügyfél közül, akiknek Citigroup-jelzálog van a házukon, illetve lakásukon, legfeljebb pár ezer élhet így a hitelkönnyítéssel - írja a Reuters.

És persze az is kikötés, hogy a család az adott ingatlanban lakjon, s hogy a meghitelezett összeg nem lehet nagyobb 417,5 ezer dollárnál. Azt nem közölték, hogy ez a „kerek" szám hogyan is jött ki. Mindenesetre a Citigoupnak van miért vezekelnie, hiszen október óta 45 milliárd dollláros segítséget kapott a washingtoni bankmentő csomagból, ezzel sikerült talpon tartani a két éve még a világ legnagyobb pénzintézeteként számon tartott cégcsoportot. Az állami részesedés jelenleg 35 százalékos a tavalyi évet katasztrofális, 27,7 milliárd dolláros veszteséggel záró bankban.

A banki szigor enyhítését egyébként maga Barack Obama elnök kezdeményezte a múlt hónapban. Úgy vélte, ezzel mintegy 9 millió érintett ügyfélnek lehetne visszadni az amerikai bankrendszerbe vetett bizalmát, és jelentősen csökkenteni lehetne az ingatlanpiacot sújtó nyomáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.