Ciprusi cég kapta meg a magyar Electro Worldöt

A magyar Electro Worldöt egy euróért átvevő EW Electro Retail Ltd. Ciprusra van bejegyezve. Az Electro World állítja: nem adókarcsúsítás miatt volt szükség az adásvételhez a ciprusi cégre. Így viszont nem egyértelmű, hogy kinek a pénze is van pontosan az EW Electro Retail Ltd-ben.

Heteken át szemérmesen hallgatott az Electro World új vezetése arról, hogy pontosan hol van bejegyezve a magyarország Electro World áruházakat május közepén szimbolikus egy euróért átvevő EW Electro Retail Ltd. Ismételt érdeklődésünkre a cégvezetés válaszaiban csak annyit tartott fontosnak közölni, hogy az EW Electro egy, az „Európai Unióban bejegyzett tőkeerős vállalkozás”.

A napokban azonban a nyilvánosan elérhető cégbírósági adatbázisban megjelent a nemrég lezajlott átadás ténye, amiből az is kiderül, hogy a vevő EW Electro Retail Ltd. székhelye Ciprus. Ennek tulajdonosai azonban már nem szerepelnek a hazai cégbírósági iratokban.

A valódi tulajdonos személyét firtató kérdésünket az eladó DSG International szóvivője korábban azzal ütötte el, hogy az EW Electro több, az elektronikai kiskereskedelemben évtizedes tapasztalatokat szerzett külföldi befektetőt tömörítő konzorcium. Az Electro World pedig csak annyit közölt, hogy EW Electro Retail Ltd. az eddig a balkáni piacról ismert  TechnomarkDomo Holding érdekkörébe tartozik.

Arra korábbi a kérdésünkre, hogy az itteni Electro World-hálózat átvételéhez a TechnomarkDomo Holdingnak pontosan miért volt szüksége egy közbeiktatott - akkor még csak vélelmezett - ciprusi cégre, az alábbi talányos választ kaptuk az Electro Worldtől: az EW „a  jelenlegi tulajdonosváltási tranzakció céljából létrehozott úgynevezett Special Purpose Vehicle (SPV), és a csoport holding struktúráját hivatott biztosítani„.

Hogy a fenti kitétel pontosan mit jelent, a cég később nem kívánta részleteiben megvilágítani, ám fontosnak tartotta leszögezni: az Electro World Magyarország Kft. továbbra is Magyarországon fog adózni.

Bár a cégbírósági iratokból nem derül ki, hogy pontosan kinek a tulajdona a ciprusi vállalkozás,  a cég felügyelőbizottsági tagjai a Domo környékéről kerültek ki, így felügyelőbizottsági tag az alapító Szarvadi Téglás Lóránd és Alexandru Mnohogitnei pénzügyi igazgató is.

Mint ismeretes a Magyarországon lévő, kilenc üzletből álló Electro World láncot az addigi tulajdonos, a londoni tőzsdén jegyzett DSG International (korábban Dixons-csoport) adta át, vélelmezhetően az utóbbi időben komoly problémákkal küzdő DSGi-cégbirodalom átszervezése részeként.

A piaci pletykák szerint az itteni Electro World áruházaknak sem ment valami fényesen, az utóbbi egy évben gyakran felröppentek a pletykák az áruházlánc milliárdos veszteségéről - ezt a feltevést erősíti, hogy az átadás előtt nem sokkal az akkor még tulajdonos DSG milliárdos tőkeemelést hajtott végre a cégnél.

A cég nem kommentálta sem a veszteségekről, sem pedig az eladásról szóló találgatásokat. Akkor sem, amikor a Napi Gazdaság néhány hónapja konkrétan megnevezte vevőként a Romániában elektronikai piacvezető Domót, továbbá megírta, hogy a hazai piacon az pletyka kering, miszerint a Domo gyakorlatilag ingyen, egy „offshore” cég közbeiktatásával fogja átvenni az itteni Electro World áruházakat.  

Az Electro Word első sajtóközleménye szerint a EW Electro Retail a TechnomarketDomo Holdinghoz kötődik. A TechnomarketDomo Holding tulajdonosi köre viszont jóval szélesebb: a Domo részvénycsomagjának többsége 2007-ben a brit Equest Investments befektetési alaphoz került, amely több közbeiktatott cégen keresztül holdinggá kovácsolta a Bulgáriában tevékenykedő Technomarkettel. Az Equest legnagyobb részvényese az Ománi Szultánság, a második legnagyobb tulajdonos egy befektetési alap, a Kairos Management Llc.

Óriási kínálat, mérsékelt garancia
Óriási kínálat, mérsékelt garancia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.