Ciprus is mentőcsomagot kér

Cipruson a kormány hétfőn rendkívüli ülésen úgy döntött, hogy mentőcsomagért fordulnak az Európai Stabilitási Alaphoz.

Cipruson a kormány hétfőn rendkívüli ülésen úgy döntött, hogy mentőcsomagért fordulnak az Európai Stabilitási Alaphoz. A hétvégén kormányzati illetékesek Kínában tárgyaltak egy esetleges kölcsönről vagy kínai befektetésről a bajba került Cyprus Popular Bank megmentésére. Ez volt megfigyelők szerint az utolsó kísérlet, hogy ne kelljen az európai partnerekhez fordulni.

Az euróövezet harmadik legkisebb gazdaságának nagyon gyorsan a GDP-jének majd tíz százalékára lenne szüksége a Cyprus Popular Bank feltőkésítésére, amely elsősorban a Görögországnak adott kölcsönök miatt került bajba. Ciprus, amely július 1-től veszi át az EU elnökségét, ezzel csatlakozott Görögország, Írország, Portugália és hétfőn hasonló kérést előterjesztő Spanyolország csoportjához - írta a Reuters.

A lépésben talán annak is szerepe volt, hogy a Fitch Ratings megvonta Ciprus befektetési ajánlású adósosztályzatát, mert szerintük az általuk korábban vártnál valószínűleg nagyobb tőkepótlásra lesz szüksége a ciprusi bankrendszernek. A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban bejelentette, hogy Ciprus hosszú futamú külső és hazai adósságának kockázati besorolását az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a már nem befektetési kategóriájú "BB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.