Ciprus egymilliárdot kap az IMF-től

Egymilliárd euróval veszi ki részét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Ciprus megsegítésére szolgáló tízmilliárdos hitelkeretből – ezt Christine Lagarde vezérigazgató jelentette be Washingtonban.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojka múlt hétfő hajnalban egyezett meg az államcsőd fenyegetésében élő szigetország vezetőivel a tízmilliárd eurós hitelcsomag legfontosabb részleteiről, s annak feltételeiről. Azóta most kedden lemondott Mihalisz Szarrasz pénzügyminiszter, így az elvárt intézkedések meghozatala és a válságmenedzselés utódjára, Nikosz Anasztasziadesz elnök szövetségesére, Harisz Georgiadeszre vár, aki a munkaügyi tárcáért felelt eddig.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint kemény megszorítások elé néz Ciprus, de a hitelcsomag segítségével el tudják hárítani a legfőbb veszélyt, a bankrendszer összeomlását. Mint ismert, a bankszektor szanálásához „igénybe veszik” a százezer eurónál nagyobb betétek döntő részét, így azok tulajdonosai akár 60 százalékos elvonással is szembesülhetnek majd.

Az IMF három évre adja kölcsönét – tette hozzá Lagarde, akinek meggyőződése, hogy a hitelprogram végrehajtásával ismét fenntartható útra tér a ciprusi gazdaság. Szerinte olyan feltételrendszert alakítottak ki, amely a konszolidáció terheit igazságosan osztja szét, és a legsérülékenyebb csoportok érdekeit is figyelembe veszi.

Christine Lagarde IMF-vezér
The head of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde gestures holding her bag as she attends a session at the World Economic Forum (WEF) in Davos, January 28, 2012. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.