Címke híján leállhat az autóvizsgáztatás?

Valaki bakizott, mert nincs mindenütt elég matrica, ezért érdemes érdeklődni a kiszemelt műhelynél, ha műszaki vizsgára menne autójával.

Az Autó című lap információja szerint február 8-án levélben értesítette a budapesti tanúsító szervezeteket (azaz a vizsgáztató állomásokat) Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes vezetője, hogy a műszaki érvényesítő címke és a környezetvédelmi plakett kiadását február 11-étől, azaz hétfőtől további intézkedésig felfüggeszti.

Mindez azt jelenti, hogy a vizsgahelyek a náluk készleten lévő plakettet és matricát tudják csak felhasználni, amint elfogynak a vizsgáztatáshoz nélkülözhetetlen kellékek, elvileg vége a mókának. Azért csak elvileg, mert maga a vizsgáztatás egyébként mehet, hiszen műszaki adatlapot kiadhatnak a tanúsítványadók (ezt jellemzően akkor szokták megtenni, ha betelik a forgalmi), amire, ha elmegy az ember az okmányirodába, megkapja az érvényesítő címkét. Nagyobb gond lehet a környezetvédelmi felülvizsgálathoz kötődő plakett kapcsán: ha ez elfogy, nem léphetnek tovább, vagyis tényleg nem tudják elintézni a vizsgáztatást, és küldhetik vidékre vagy más fővárosi helyre a szerencsétlen autóst.

Néhány száz forintos tételről beszélünk, valaki nagyon elszúrta a rendeléseket. A hivatali baki több ezer forintjába is kerülhet az autósnak, amit senki sem térít meg majd neki

Az okokról Az Autó szerkesztősége által megkérdezett és a területet jól ismerő forrás annyit mondott: nem kell semmilyen komolyabb problémára gondolni, annyi a baki, hogy egyszerűen elfogytak a matricák a budapesti vizsgahelyek számára. Azért ez elég nagy baj, hiszen ezzel rengeteg autóst hozhatnak kellemetlen, felesleges időveszteséggel és kiadással járó helyzetbe. A vizsgaállomások egy része megpróbál vidékről matricához és plaketthez jutni (már ha van jó kapcsolata). Érdemes telefonon megkérdezni a kiszemelt műhelyt, hogy van-e még plakettjük. A kevésbé frekventált magánjavítóknál és a hatósági vizsgaállomásokon nagyobb esélyünk lehet a problémamentes vizsgáztatásra. A szerkesztőséghez is eljutott körlevélen kívül a biztosok nem kaptak egyéb tájékoztatást, így most mindenki tanácstalanul várja, hogy megoldódjon az abszurd helyzet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.