Cigarettát árulhat a Magyar Posta

A mobilposta szolgáltatáshoz hasonlóan a Magyar Posta feladata lehet az olyan kistelepülések ellátása, ahol senki sem pályázott trafikkoncesszióra.

Nincs olyan javaslat az Országgyűlés előtt, amely 12 százalékra emelné a cigaretta kiskereskedelmi árrését. Annak ellenére sincs, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a múlt héten azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák példa alapján határozottan ezt szeretné. A Fidesz egyik ismert politikusa szerint a dohánytermékek ára emiatt nem fog emelkedni, de nem vezetnek be hatósági árat.

Forrásunk szerint egyelőre nem lehet pontosan megmondani, mekkora politikai botrányt kavar a trafikügy, tisztábban csak a szerződés megkötése után lehet majd látni a kérdésben. Mindenesetre azt prognosztizálja, hogy a győztesek közel tíz százaléka morzsolódhat le az előírt nullás adóigazolás prezentálása, a köztartozások miatt.

Az így kérdésessé vált koncessziós szerződések miatt nyer értelmet a vesztesek kompenzálására, a pályázatuk felülvizsgálatára vonatkozó miniszterelnöki bejelentés, miszerint megkeresik a jogi lehetőségét annak, hogyan biztosítsák majd azok megélhetését, akik korábban főállásban trafikot üzemeltettek, de a mostani pályázaton nem nyertek. A számukat most becsülik meg. „Ezekkel az emberekkel külön kell foglalkozni”, mert a kormányfő szerint ez becsületbeli ügy.

Lázár János hasonlóképpen nyilatkozott, azt mondta, újraértékelik azon régi trafikosok pályázatát, akik nem nyertek. Viszont míg az államtitkár nem beszélt törvénymódosításról, forrásunk ezt sem tartotta kizártnak: így akár emelkedhet is a jogszabályban meghatározott 5415 koncesszió száma.

Munkatársunk figyelmét arra is felhívták: a magyar államnak a dohánytermékeket illetően ellátási kötelezettsége van; ezért azokon a helyeken, ahol nem pályáztak trafikok üzemeltetésére, a mobil postához hasonlóan minden bizonnyal mobil trafikok lesznek, ezek működtetését pedig a Magyar Posta Zrt. kaphatja meg feladatként. Ha a Posta ezt nem vállalná, akkor a szintén állami Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell biztosítani a szolgáltatást.

Mobilposta vidéken
Mobilposta vidéken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.