CIG Pannónia: várkozások szerinti veszteség

A CIG Pannónia Életbiztosító első negyedévi gyorsjelentése alapján a mérleg szerinti eredmény 111 millió forint veszteség lett, amely azonban összhangban áll a vezetőség várakozásaival.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közzétette a magyar számviteli szabályok alapján elkészített idei első negyedéves gyorsjelentését. A Biztosító 2013. első negyedévében biztosítástechnikai eredmény szintjén nullszaldós, mely összehasonlítva a megelőző év azonos időszakával mintegy 803 millió forintos javulást jelent. A mérleg szerinti eredmény 111 millió forint veszteség, mely a nehéz piaci helyzet ellenére továbbra is összhangban áll a vezetőség várakozásaival és azzal az üzleti céllal, hogy a Biztosító 2014-re nyereségessé váljon – áll a cég Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett jelentésében.

A Biztosító a 2013. első negyedévében 4,366 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el, melyből rendszeres díj: 3,813 milliárd forint, eseti díj: 553 millió forint. A bruttó díjbevétel 2012. év hasonló időszakához viszonyítva viszont így is közel 16 százalékkal csökkent. A biztosítási piac helyzetében továbbra sem látszik javulás, és ez a CIG Pannónia Életbiztosító teljesítményére is rányomja bélyegét. A folyamatos költségracionálás és a szigorú költségkontroll azt eredményezte, hogy az igazgatási költségek jelentősen, 38 százalékkal csökkentek 2012 első negyedévéhez viszonyítva.

Ugyanakkor a Biztosító meglévő rendszeres díjas szerződésállománya stabil alapokat teremt és a befektetési portfolió növekedésével és érésével párhuzamosan költségviselő képessége egyre javul és ezáltal már képes fedezetet teremteni a működési költségekre.

A CIG Pannónia bruttó díjbevételének 16, a negyedik negyedévhez képest pedig 40 százalékos visszaesése 8 százalékkal múlja alul a KBC Equitas prognózisát. Az új szerzésekből származó bevételek 475 millió forintot tettek ki, ami éves alapon 41, negyedéves szinten pedig 22 százalékos visszaesést jelent. Ez jól mutatja, hogy a unit-linked termékek piaca tulajdonképpen halott – fogalmaznak a KBC elemzői –, nagyon nehéz új biztosításokat eladni.

Nem volt kedvező a negyedév során a megújítási ráta. A 73,3 százalékos mutató lényegesen gyengébb a 2012-ben átlagosan elért 78,1 százalékhoz képest (vélhetően a törlések száma növekedett az idei első negyedévben).

A brókercég szerint a CIG Pannónia szigorú költség kontrollja látható a negyedéves számokon, ugyanis éves alapon 38, negyedéves szinten pedig 17 százalékkal lett alacsonyabb az igazgatási költség, mi több, ez a várakozásaikhoz képest is kedvezőbb lett.

Véleményük szerint a teljesítmény javulása éves alapon az előttünk álló hónapokban tovább folytatódhat. A következő, 2014-es év lehet az első teljes év, amikor nyereséges lehet a vállalat.

A piaci környezet ugyanakkor rendkívül kedvezőtlen a biztosítók számára, amire a CIG a költségek csökkentésével reagált, valamint a termékskála diverzifikációjával. Utóbbi jól mutatja a nem-élet üzletág növekedése és az egészségbiztosítások nemrég történt bevezetése. Ezáltal a unit-linked típusú biztosítások irányában a kitettség csökkenhet, amit hosszabb távon jó iránynak tartanak a KBC-nél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.