CIB: öngondoskodás nélkül nem fenntartható a nyugdíj színvonal

Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ha csökken a járulékot fizetők száma, s ezzel együtt nő a nyugdíjra jogosultaké, akkor változatlan járulékszint és változatlan átlagnyugdíj mellett az állami nyugdíjrendszert nem lehet egyensúlyban tartani - figyelmeztetett Lamboy Judit, a CIB lakossági üzletágának vezetője, hozzátéve, hogy 10 év múlva az úgynevezett Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulnak, azaz 160 ezren érik el a nyugdíjkorhatárt, a tavalyi 105 ezerrel szemben.

A nyugdíjrendszer másik alapvető problémája, hogy Magyarországon minden harmadik adózó csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot, ami azt jelenti, hogy ez a réteg a teljes járulékösszegnek csak a 12 százalékát fizeti, így 2,5 millió járulékfizető tart el 3 millió nyugdíjast.

A CIB lakossági üzletágának vezetője szerint a magyar nyugdíjrendszer hármas szorításban vergődik: alacsony a járulékot fizetők száma, relatíve magas az eltartottak száma, s mindezt súlyosbítja, hogy "demográfiai cunami" fenyeget a Ratkó-generáció nyugdíjba vonulásával.

A CIB szakértői szerint csak az öngondoskodás elterjedése segíthet, amit példákon mutatták be.

Egy minimálbért fizető (például magánvállalkozó) 31600 forint havi nyugdíjra, egy 300 ezer bruttót kereső (185500 forint nettó mellett) 122700 forint nyugdíjra számíthat.

Ha az első példában szereplő 30 évesen havi 10 ezret tesz félre bankbetétben, majd később az adómentes összeget tartós befektetési számlára, ezután az önkéntes nyugdíjpénztárba, végül a nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ) fizeti az összeget, akkor 65-80 éves kora között havi 53 ezerrel egészítheti ki nyugdíját, s összesen 8,2 milliót élhet fel.

A CIB szakértői havi 300 ezer forint bruttó jövedelmet keresőnél havi 20 ezer forint bruttó megtakarítással számoltak, aki aztán havi 82 ezerrel egészítheti ki nyugdíjas éveit, s összesen 12,6 millió forinttal gazdálkodhat.

Ha valaki 65 éves kor után még 15 évig havi 80 ezer forinttal kívánja kiegészíteni nyugdíját, akkor 25 éves korától havi 19500 forintot, 35 éves korától havi 29500 forintot, 45 éves korában kezdve pedig havi 42 ezer forintot kellene megtakarítania évi 2 százalékos reálhozamot feltételezve - számították ki a CIB Bank szakértői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.