A CIB elemzőit meglepte a Varga-csomag

Az idei év sok tekintetben jobb lesz a tavalyinál: a recessziót és a túlzottdeficit-eljárást magunk mögött hagyjuk, az alacsony infláció, s vele együtt a reálbér-emelkedés pedig a lakossági fogyasztás élénkítése irányába hat – állítják a CIB Bank elemzői. Kockázati tényezők azonban vannak bőven.

A gazdasági kilábaláshoz, a stabilizációhoz a külső környezet egyelőre támogatóan hat, de rengeteg múlik azon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) mikortól és miképp csökkenti kötvényvásárlási programját. A befektetői hangulat alakításában Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint Ben Bernanke Fed-elnöknek és csapatának kulcsfontosságú szerepe van, a jelenleg havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program fokozatos kivezetésére gondosan fel kell készíteniük a piacokat.

A zökkenőmentes átmenet a feltörekvő piacok kategóriájába sorolt Magyarország számára különösen fontos, a nagybefektetők ugyanis baj esetén először itteni állásaikat számolják fel, innen viszik ki a pénzüket, s ezzel komoly turbulenciát válthatnak ki a piacokon, aminek az állampapírok hozamai és a forintárfolyam is kárát láthatja.

Trippon Mariann szerint az euró/forint kurzus a 285-310 forint közötti sávban lenghet ki, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az „epicentrum a 290-es szintnél lesz, e körül mozog majd az árfolyam az év végén. Olyan összeomlásra egyébként, mint amilyen 2008-ban a Lehman Brothers csődjének idején volt, senki sem számít a piacokon, az ilyen kockázatok már kiárazódtak a rendszerből.

De nemcsak a Fednek, hanem a magyar monetáris politika alakítóinak is résen kell lenniük, a tavaly augusztus óta 25 bázispontos adagokban folyamatosan csökkentett, s jelenleg 4,50 százalékon álló alapkamatot nem lehet a négy százalék alá vinni, az év végéig a CIB bank várakozásai szerint erre a szintre eresztik le az irányadó rátát. Az a 2,5-3 százalék közé süllyesztett kamatszint, amit több elemző is valószínűsít, Trippon szerint nem reális.

A kamatvágásokra a hazai infláció gyakorlatilag nincsen hatással, sem keresleti, sem béroldalról nem érzékelhető inflációs nyomás, ezért a kamatpálya alakulásában elsősorban a pénzügyi stabilitási tényezőket kell figyelembe venni. Az inflációt a CIB-nél az idén 2,2 százalékosra várják a tavalyi 5,7 százalék után, a decembert már emelkedő, 2,8 százalékos fogyasztói árindex jellemzi decemberben.

A gazdasági növekedést illetően Trippon Mariann visszafogott álláspontot képvisel, ami számszerűsítve 0,2 százalékos GDP-bővülést takar. Nagy örömre azonban nincsen ok, mert a beruházási adatok rendkívül aggasztóak, s ez a következő évek növekedési lehetőségeit erősen beszűkíti.

A 2012-es bázis nagyon alacsony, ezen egy jó mezőgazdasági idénnyel és a javuló ipari termeléssel könnyen át lehet lépni, de a külső piacainkon tapasztalt mérsékelt keresletnövekedés itt lefelé ható kockázatot jelent. A rezsicsökkentéssel és a reálbérnövekedéssel a lakosságnál hagyott pluszpénz elköltése fogyasztásnövekedéshez vezet, de ez egyelőre nem lesz számottevő.

Csalatkozniuk kellett azoknak, akik azt remélték, hogy a Matolcsy–Varga váltással a hazai gazdaságpolitika a kiszámíthatóság „vágányára” sorol vissza. A nemzetgazdasági miniszter által bejelentett, a költségvetés bevételi oldalát erősítő, egyben a növekedés visszafogását eredményező csomag Trippon Mariannt is meglepte, szerinte az adóemelésekkel az a kormány szándéka, hogy forrásokat teremtsen a maga számára a választások előtt. Még akkor is, ha ezzel biztosan nem tesz jót a magyarországi üzleti környezetnek és a befektetői bizalomnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.