Chipsadó: a nápolyi a legnagyobb befizető

Több mint 44 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése óta – írja a vg.hu. Egyre nehezebb a trükközés.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatok szerint 2011-ben – az év szeptemberétől kellett netát fizetni – 4,7 milliárd, az első teljes évben, 2011-ben 20,1, míg tavaly 19,1 milliárd forint folyt be a költségvetésbe - írja a Világgazdaság.

A legtöbbet, 22,7 milliárd forintot az olyan előre csomagolt cukrozott készítmények után fizettek be a gyártók, amilyenek a különféle cukorkák, nápolyik. Bár az adónemet chipsadónak is hívják, a sós snackek előállítói csak a második helyen állnak a maguk 7,3 milliárdos befizetésével. A befizetések alapján a harmadik netával leginkább sújtott termékkör az ételízesítőké, amelyek után magas sótartalmuk miatt kell leróni az adót: eddig több mint 6,7 milliárd forintot. Szintén jelentős összeget, 4,8 milliárdot fizettek be az elmúlt években az üdítőital-gyártók.

Az energiaitalok után fizetett népegészségügyi termékadó összege az elmúlt években megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Ez azonban csak annak köszönhető, hogy a kormány időben észlelte, hogy az energiaitalok gyártói a termék összetételének megváltoztatásával igyekeznek kibújni az adófizetés alól, és 2013-ban ennek megfelelően módosította a jogszabályt.

Ezért bár a taurintartalmú energiaitalokból származó netabevétel a 2012-es 208,6 millió forintról 2013-ra 18,9 millió forintra esett vissza, a másik összetevőjű, tulajdonképpen koffeintartalmú energiaitalok bevonása a netakörbe 2013-ban 913,2 millió forintot hozott.

Az ízesített sörök és alkoholos italok, valamint a szörpök jóval kevésbé fogynak: az előbbi után 252,7 millió, az utóbbi után 73,3 millió forint netát fizettek be a gyártók.

A NAV adatai szerint havonta átlagosan 400-500 céget terhel termékadó-fizetési kötelezettség. A legtöbb vállalkozás előre csomagolt cukrozott készítményt gyárt, tavaly decemberben ezek száma meghaladta a négyszázat. A második leginkább terhelt cégcsoport a sós snackek gyártói, az elmúlt év végén 137 cég fizetett netát.

Az adónemet „a táplálkozás-egészségügyi szempontból nemkívánatos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítására és ezen keresztül az egészséges táplálkozás előmozdítása” vezették be. 2012-höz hasonlóan idén is 19 milliárd forint bevételt várnak tőle – írja a Világgazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.