Cementgyár-avató Baranyában

Átadták a Lafarge és a Strabag 270 millió euró, azaz mintegy 72 milliárd forintból épült cementművét a baranyai Királyegyházán.

A Baranya megyei Királyegyházán átadták a francia Lafarge cég és az osztrák Strabag új cementgyárát. Az évi egymillió tonna cement termelésére képes üzem megépítése 270 millió euróba (mintegy 70 milliárd forintba) került. A beruházást a magyar állam 800 millió forinttal támogatta, cserébe az új gyár vállalta, hogy öt éven át legalább 129 alkalmazottat foglalkoztat. A cementmű jelenleg közvetlenül 130, közvetve 300 embernek ad munkát.

A 2007-ben startoló királyegyházi beruházást a Strabag finanszírozta, ám a munkák végén a Lafarge szerzett a gyárban többségi tulajdont. A két cég ugyanis megállapodott, hogy a Lafarge négy kelet-európai cementművéből, valamint a királyegyházi üzemből létrehoznak egy konzorciumot. Az együttműködéstől azt remélik, hogy az öt gyár képes lesz az építőanyag-ipart sújtó kellemetlen piaci hatásokat minimalizálni. A konzorcium öt gyárában a Lafarge 70, a Strabag 30 százalékos tulajdonrészt jegyez.

Ismert, hogy a három esztendeje kezdődő válság egyik legnagyobb vesztese az építőipar, s ezt bizonyítja, hogy Magyarországon az éves cementfogyasztás 4 millió tonnáról két és félmillió tonnára esett. Ennek okán a csütörtöki gyárátadást követő sajtótájékoztatón a két tulajdonost képviselő cégvezetőktől megkérdeztük, hogy a királyegyházi üzem – várhatóan – mikor termel majd teljes kapacitással. A válaszokból kiderült, hogy erre évek múlva van esély. Az új gyár tulajdonosai nemcsak a magyar, hanem a horvát és a szerb piacra is számítanak. Információink szerint az üzem akkor válik nyereségessé, ha kapacitásának felét kihasználja.

A királyegyháziak úgy látják, hogy ők már eddig is jól jártak a cementművel. Emlékezetes, hogy a Strabag nem itt, hanem húsz kilométerrel odébb, Bükkösdön, a cég kőbányája mellett akarta megépíteni a gyárat. A bükkösdi zöldek azonban meggátolták a beruházást. Kétszer helyi népszavazást is tartottak az ügyben, s bár másodjára a cementmű pártolói voltak többségben, a falu képviselőtestülete ellenezte a beruházást, ezért a Strabag új helyet keresett.

Az 1050 lelkes Királyegyháza korábban évente 200 millió forintból gazdálkodott, s ezt az összeget az önkormányzat az építkezés ideje alatt 35-40 millió forint iparűzési adóval tudta gyarapítani minden esztendőben. Mostantól évi 100-120 milliós adóbevételre számít a falu. Grím Ferenc, a község polgármestere úgy véli: az adóból bőven jut majd az önkormányzat intézményeinek működtetésére, s megújul a falu teljes infrastruktúrája. A gyár révén 45 helybélinek jut munka, s így a faluban az állástalanság 23-ról 19 százalékra csökkent.

A Lafarge világelső a cementgyártásban, a tavaly 16,2 milliárd eurós árbevételt elérő cégnek 78 országban 76 ezer alkalmazottja van. A Strabag Európa egyik vezető építőipari vállalkozása, a múlt évben az osztrák cég 74 ezer dolgozót foglalkoztatva 12,8 milliárd eurós árbevételt regisztrált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.