Cégtemető Iregszemcsén

Egy 2007-ből származó követelés érvényesítésének kísérlete közben hihetetlen méretű, a jelek szerint cégeltűntetésre szakosodott vállalkozói körre bukkant a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft.

 Az átvizsgált cégnyilvántartási adatok szerint Molnár Szabolcs vállalkozó és vele kapcsolatban álló személyek 485 cégben szerepelnek tulajdonosként. Ezek közül 237 vállalkozás székhelyét a Tolna megyei Iregszemcsén egy családi ház címére jegyezték be.

irodaház-Iregszemcsén-3
irodaház-Iregszemcsén-3

A követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. vezetője, Csatlós Csilla elmondta: egy rutineljárás során bukkantak a meglehetősen nagy vállalkozói kedvvel felvértezett "csapatra". A módszer, amellyel az adós meg akart szabadulni tartozásától, egyáltalán nem kirívó, ilyen ügyekkel szinte naponta lehet találkozni. Ebben az esetben is a kötelezettség alóli kibújás egyik bevált módszerét alkalmazták: az adós megkifogásolta a követelést, ezzel perbe kényszerítette a hitelezőt, majd a hosszúra nyúlt bírósági eljárás alatt időt nyert arra, hogy eladja a cégét. Az új tulajdonost az eljáró hatóság már nem tudta elérni, minden hivatalos értesítés „nem kereste" jelzéssel került vissza a feladónak. Ilyenkor az ügyfél jó ideig búcsút mondhat a pénzének. Csatlós Csilla lapunknak elmondta: a konkrét ügyben arról sikerült megbizonyosodniuk, hogy Molnár Szabolcs létező személy, a szomszédai szerint abban a házban lakik, ahová a cégek be vannak jelentve. Ugyanakkor, a kapcsolatot nem sikerült felvenni a vállalkozó kedvű úrral.

A Direktinfo megbízójának tartozó céget egy bizonyos Molnár Szabolcs vásárolta meg, akihez a cégnyilvántartás szerint összesen 485 vállalkozás köthető. ezekből 157-et saját néven, 84-et pedig a tulajdonában lévő Mo-Sza Kft.-n keresztül birtokolt, a fennmaradó 244 cég tulajdonjogán további tíz vállalkozóval osztozik, akik ha nem is ekkora mértékben, de szintén feltűnő nagyságrendben vásárolnak cégeket.

A Népszabadságnak sikerült elérni Molnár Szabolcs egyik üzlettársát - a nevét nem közlő fiatalember legalábbis ezt állította magáról, miután a tudakozónál a Mo-Sza Kft. neve mellett szereplő számot tárcsáztuk. Felvetésünkre, hogy igencsak furcsa a rengeteg iregszemcsei céges székhely, és felszámolók is rosszallásukat fejezték már ki Molnár Szabolcs és a hozzá köthető vállalkozás működését illetően, úgy válaszolt: ugyan milyen előnyünk származik abból, ha válaszolunk a kérdésekre? A nyilvánosság előtt tisztázhatnák a helyzetet – említettük -, amire úgy reagált: "ebben az esetben semmilyen információt nem kívánunk adni", és letette a telefont.

- A legborzasztóbb az, hogy bár az összes cég ellen folynak hivatalos eljárások, jelenleg csak 134 van felszámolás és végelszámolás alatt, a többi szabadon garázdálkodik. Az a vállalkozás, amelyik óvatlanul, előzetes tájékozódás nélkül kapcsolatba kerül velük, soha többé nem látja viszont a pénzét - mondja Csatlós Csilla. Szerinte Molnárék nem is nagyon törődtek a látszattal. Ezt az is bizonyítja, hogy a 2880 lelkes Tolna megyei Iregszemcsén egyetlen ház, a Rákóczi út 101. szám alatt 237 vállalkozás székhelyeként jelentették be. De Csákberényben 57 egy címre bejelentett ingatlant találtak, egy székesfehérvári panel 8. emeleti lakásában pedig 33-at. 

- Én azt kérem a jogalkotóktól, foglakozzanak a problémával, mert ez általános jelenség és iszonyatosan nagy a baj - hívja fel a figyelmet Csatlós Csilla. Somogyi Ferenc, a TM-Line Zrt. vezérigazgatója az ügy kapcsán elmondta, utóbbi időben rendkívül elszaporodtak az iregszemcseihez hasonló, trükkös cégeltűntetések.

Dr. Horváth Szilárd lapunknak elmondta: ötvenhez közelít azon felszámolási eljárások száma, amelyek az Iregszemcsei házban "működő" cégek ellen indultak. Nem egy esetben húszmilliós, vagy a fölötti követelésekről van szó. Érdekesség, hogy minden az összes cég tulajdonosváltását egy Heves városában tevékenykedő ügyvéd intézte, őt bepanaszolták a kamaránál. A felszámoló egyébként többször beszél Molnár Szabolcs rokonaival, de az ügyvezetőt egyszer sem sikerült megtalálni. Már büntetőfeljelentést is tettek ellene, de a bírósági idézéseket sem vette át. A jövő héten is lesz egy tárgyalás, de senki nem számít arra, hogy azon az ügyvezető meg is jelenik.

Amennyiben érdemben nem változnak a büntetőeljárás szabályai, hamarosan minden megyének, minden régiónak meglesznek a vámszedői. Szerinte a megoldás az adás-vétel napján elkészítendő, a cégbíróságon kötelezően leadandó mérlegbeszámoló lenne, aminek alapján tisztázhatóvá válna, hogy az ügylet célja egy valós üzleti tranzakció, vagy csak menekülés a követelésektől. Ezzel párhuzamosan szigorítani kell a cégek iratanyagainak őrzésére és átadására vonatkozó előírásokat, hiszen ma a felszámolók abban a lehetetlen helyzetben vannak, hogy csupán a hitelezői igényeket ismerik, az adós cég működéséről a legtöbb esetben semmiféle információval nem rendelkeznek.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ma Magyarországon egy-két óra alatt lehet vállalkozást alapítani. Ez mindenképpen jó dolog. De ha a másik oldalon nem változtatnak a vállalkozások működtetését előíró szabályokon, nem javítják az ellenőrizhetőséget, azok jutnak előnyhöz, akik a gyorsan létrehozott cégükkel többtucatnyi partnerüket tönkretéve hónapok alatt lerabolják a fél megyét, majd végleg eltűnnek - hangoztatják a szakértők. A konkrét ügyben az egyik tönkretett cég felszámolásával megbízott TM-Line Zrt. a napokban büntetőfeljelentést tett. A szakértők remélik, ebben a kirívó esetben precedens értékű döntés születik, amely elrettentheti az ilyen irányú „vállalkozói kedvet".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.