Céges mobilok: évi 30 ezer lesz a telefonadó

Cégeknek évi harmincezer forint extra kiadást jelent a telefonadó, amit akkor is meg kell fizetni, ha az ügyfél nem fizette be a telefonszámlát.

A céges mobilokra is adna telefonadó-kedvezményt a kormány, amelynek nagyjából annyi értelme van, mint a magán-előfizetők tízperces engedményének. Havi 2500 forintban maximálná a nemzetgazdasági tárca a céges mobilok telefonadóját, vagyis 1250 perc forgalom fölött nem kell adót fizetni – írja a Telefonközpont Blog.

A kedvezmény a cégeknél hívószámokra érvényes, azaz minden egyes céges mobil harmincezer forint extra kiadásban lesz évente, függetlenül attól, hogy az előfizető multicég vagy egy kis bt. Noha a kis- és közepes vállalkozások támogatását hangoztatta az Orbán-kormány programja és Matolcsy György személyesen is, pont őket érinti a legérzékenyebben ez az adóteher, ugyanis pont e cégek nem kapnak semmilyen adókedvezményt.

A 2500 forintos ársapka ugyanis 1250 megkezdett percnél lép életbe. Figyelembe véve, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak ajánlott publikus díjcsomagok mostanság 10-20 forint közötti percdíjakkal operálnak, mindez pedig azt jelenti, hogy havi 12500 forint fölötti számláknál lép csak életbe a kedvezmény. Ilyen forgalom azonban jellemzően pont a kisvállalkozások esetében ritka, vagyis ők lesznek leginkább megadóztatva.

Az adó sok magánszemélyt is érinthet, ugyanis sokan vásárolták az előfizetésüket bt.-jük, kft.-jük nevére. Ugyan eddig akár magánbeszélgetéseiket is elszámolhatták családi cégükben, ezzel némi előnyre téve szert (adózási szempontból is, ráadásul a tarifa is kedvezőbb), most viszont lényegesen több adót is fizethetnek, hiszen számukra a magánszemélyektől eltérőn nem havi 700, hanem 2500 forint az adóteher felső határa. Sok érintett nem is tudja visszaíratni az előfizetését magánszemélyként a saját nevére, például ha hűségnyilatkozat köti.

A kivetett adót a szolgáltatónak akkor is meg kell fizetni, ha az előfizető egyébként nem fizette be a telefonszámlát – tartalmazza a törvény tervezete. Ez ugyan felveti a kérdést, hogy ténylegesen az ügyfél, vagy a távközlési szolgáltató fizeti az adót, ugyanakkor legalább megelőzi azt, hogy minden telefonszámla-tartozás egyúttal adóhátralékot is jelentsen a magánszemély vagy a cég pedigréjén. 

A kivetett adót a szolgáltatónak akkor is meg kell fizetni, ha az előfizető egyébként nem fizette be a telefonszámlát
Cégeknek évi harmincezer forint extra kiadást jelent a telefonadó, amit akkor is meg kell fizetni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.