Cégautó adó: fizetniük kell az evá-s vállalkozásoknak

Mentesülnek a cégautó adó fizetése alól az autókereskedők, az egyházak, az egyházi karitatív szervezetek, a súlyosan fogyatékos személyeket szállító alapítványok, egyesületek, a megkülönböztető jelzéssel felszerelt, illetve halottszállító autók üzembentartói, valamint a társadalom biztosító által finanszírozott háziorvosok és házi gyermekorvosok. Az evá-s vállalkozók viszont nem ússzák meg a sarcot.

A nem elektromos motorral hajtott cégautók után akkor kell cégautó adót  fizetni, ha azokra költséget számoltak el, mivel az eva jövő évtől nem tartalmazza a cégautó adót, az e körbe tartozó vállalkozások sem  mentesülnek a fizetése alól - Zara László adótanácsadó szerint.

A múlt héten elfogadott adótörvény módosítások vagyoni típusú adóvá tették a cégautóadót, mégpedig úgy, hogy nem a kocsi  értéke, hanem a motor hengerűrtartalma az adó alapja. Így 1.600  köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7.000 forint, míg afelett havi  15.000 forint a cégautóadó, amit negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallani és megfizetni.

A módosított törvény felsorolja azt, hogy milyen költségek elszámolása alapozza meg a cégautó utáni adófizetést. Ezek a  következők: a számviteli törvény alapján elszámolható költségek és ráfordítások, az szja törvény szerinti tételes költségelszámolás, illetve az amortizáció.

Nem kell ilyen adót fizetni a magánszemély tulajdonában álló olyan kocsi után, amelyre költségtérítést kap a tulajdonos.

Az eva-törvény felsorolja azt, hogy milyen adókat vált ki az egyszerűsített vállalkozói adó. Ebbe a körbe tartozik még idén a cégautó adó is, viszont a mostani módosítás  - jövő év február 1-től - kiveszi ezt a felsorolásból. Így akkortól az evá-s vállalkozóknak is kell cégautó adót fizetniük. Az eva-törvény módosítása eldugva található meg a törvényben, a végén a módosító rendelkezések között.

A Pénzügyminisztérium szerint az eva hatálya alá tartozó adóalanyok közül a társas vállalkozásoknak kell majd cégautóadót fizetniük jövőre, míg az egyéni vállalkozóknak nem.

A lízingelt cégautó adóját a lízingbe vevő fizeti.

Külön paragrafus sorolja fel az adó alól mentesítettek körét. Nem kell cégautó adót fizetni a megkülönböztető jelzéssel felszerelt kocsik után, valamint azokra sem, amelyeket egyház, vagy egyházi karitatív szervezet üzemeltet, illetve a halottszállító autó is a kivételek közé tartozik.

Az autókereskedők is mentességet kaptak az adófizetés alól, és nem kell cégautóadót fizetniük azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, amelyek súlyosan fogyatékos személyeket szállítanak. Végül a tb által finanszírozott háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást szolgáló autók után sem kell adózni.

A cégautó adója a központi költségvetést illeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.