Cáfolja Demjánt a Takarékbank

„Sajnos Demján Sándor ismét tanúbizonyságát adta annak, hogy még mindig nincs tisztában az általa korábban kihasznált szektor pénzügyi folyamataival, fejlődésével és tényleges számaival”– hangsúlyozta keddi közleményben a Takarékbank Zrt., hozzátéve, hogy maradéktalanul teljesítették a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célokat az elmúlt három évben. A Takarékbank Zrt. alaptalan vádaskodásnak és rágalomhadjáratnak minősítette Demján Sándor eljárását. Ezzel reagált arra, hogy Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke kedden nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt állította, hogy a takarékszövetkezeti integráció nem érte el célját, a teljes szektor veszteségessé vált, a miniszterelnököt pedig félretájékoztatják a pénzügyi adatokról.

Demján Sándor szerint a takarékszövetkezeti integráció után a takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent. Az eredmény 10 milliárd forintról 2 milliárd forintos veszteségbe fordult. Eközben a Spéder Zoltán vezette konzorcium többségi tulajdonába került Takarékbank tizenhatszorosára növelte a nyereségét.

A szintén integrációs tag FHB vesztesége 10 milliárd forint, írja Demján, aki szerint a pénzintézetnél 2015 második felében már 30 milliárdos hiány jelentkezett, Spéder Zoltán elnök ezért arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket, hogy tőkeemelést hajtsanak végre, és a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket.

A Takarékbank válaszközleményében közölte: a szektor központi bankjaként jó hírnevének védelme érdekében jogi lépéseket tesz. Az elmúlt években a szektor ugyanis megerősödött, szervezetté és biztonságossá vált. A takarékszövetkezeti integráció együttes mérlegfőösszege a 2014-es 1800 milliárd forintról mostanra mintegy 2400 milliárd forintra nőtt, ezzel az integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált. Demján Sándor állításaival szemben a takarékszövetkezeti szektor az elmúlt években egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, ahogy 2015-ben sem számolt el 2 milliárd forintos veszteséget.

Visszautasították azt is, hogy a Takarékbank tizenhatszorosára növelte volna a nyereségét. A Takarékbank 2014-ben 2 milliárdos, míg 2015-ben 3,2 milliárdos adózott eredményt ért el, az FHB tavalyi eredménye pedig semmilyen hatással nem volt a szektor tavalyi eredményeire. Hozzáteszik: a szektort sikerült megtisztítani az OTSZ regnálása alatti évek visszaéléseitől, az elmúlt évtizedek csalárd csődjeitől, a szabálytalanul, az ügyfelek pénzével felelőtlenül gazdálkodó takarékoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.