Cáfol és csomagol a Nokia: ilyen nem volt és nem is lesz Magyarországon

A verseny miatt mindenképpen lépnie kellett a Nokiának, amikor a leépítésekről döntött. Szoftverfejlesztés nem volt és nem is lesz Magyarországon - közölte a cég.

A Nokiának a versenyképesség miatt  mindenképpen lépnie kellett – mondta a 180 percben Simai Anna, a komáromi Nokia gyár kommunikációs igazgatója annak kapcsán, hogy a cég úgy döntött, Magyarországon elbocsát 2300 dolgozót. A mobilokat készítő vállalat képviselője hozzátette, a Nokia átgondolta, illetve felülvizsgálta az okostelefon-gyártási stratégiáját.

Az összeszerelést Ázsiába telepítik, az úgynevezett testre szabás pedig marad a komáromi gyárban. Utóbbi munka azt jelenti, hogy az egyes szoftverek, illetve telefonok a megfelelő értékesítési csomagba kerüljenek, és meglegyen a hozzájuk való promóciós anyag. Az a sajtóhír azonban, hogy a Nokia szoftverfejlesztés itt marad, téves információ, mert a cég ilyen tevékenységet nem folytatott Magyarországon.

Simai Anna azt mondta, hogy a Nokia mindenre kiterjedő támogatási programot indít a dolgozóknak, de annak részleteiről még korai lenne beszélni, mert az üzemi tanáccsal csak jövő héten kezdődnek a megbeszélések. Az azonban már most is közölhető, hogy az érintett munkavállalóknak a kötelező felmondási időn túl kéthónapos felmentési időt biztosít a cég, azért hogy állást kereshessenek. A komáromi gyárban 4400-an dolgoznak, ebből várhatóan bocsátanak el 2300 főt – mondta a 180 percben Simai Anna, a komáromi Nokia gyár kommunikációs igazgatója.

A Nokia gyárában már elkezdték leszerelni az Ázsiába szánt gépsorokat. A leépítésekről szóló döntéssel egy időben azt is megígérték, hogy a Nokia a mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási program mellett az új munkahelyek felkutatásában is segít a dolgozóknak.

A korábbi tájékoztatás szerint az elbocsátottak közül 2050-en fizikai dolgozók, 250-en pedig az úgynevezett egyéb munkakörből kerülnek ki. A minőségi szakmunkásoknak több esélye van új munkát találkni, őket könnyebben helyezik el a munkaügyi központok. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik nem rendelkeznek semmilyen képesítéssel.

Forrás: hirado.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.