Cafetéria adó: elfogadhatatlan, de szükségszerű

Csakis átmenetileg indokolt a cafetériát terhelő adó bevezetése - állapítja meg a BDO Forte adó- és pénzügyi tanácsadó cég.

Csak átmenetileg tartja indokoltnak a cafetéria megadóztatását a BDO Forte, amely úgy véli, hogy a természetbeni juttatásokra 2010-től kivetett 25 százalékos adó és a válság legalább 30 százalékos visszaesést okoz az egészségpénztári szektorban. "Szakmailag elfogadhatatlan, de Magyarország gazdasági helyzete kikényszeríti a jelenleg adómentes természetbeni juttatásokra 2010-től kivetett 25 százalékos mértékű adót. Ez azonban mindenképpen csak átmeneti intézkedés lehet, feltéve, hogy a mindenkori kormányzat nem kérdőjelezi meg az egészséges életmódot és hosszú távú egészségmegőrzést ösztönző adózási gesztusok stratégiai jelentőségét" - idézi a cég sajtóközleménye Rajné Adamecz Ildikót, a BDO Forte partnerét.

Az új adónem bevezetése a könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó vállalat szerint szakmailag több szempontból is elfogadhatatlan. A tervezett intézkedések egyrészt a recesszió idején egyébként is nehéz helyzetben lévő, érdemi adóalap-levonással nem rendelkező, bérből és fizetésből élőket érintik leginkább, másrészt pedig az állandó, stabil adórendszer hiánya, az évente, félévente változó adójogszabályok lehetetlenné teszik, hogy a munkáltatók jól szabályozott ösztönzési rendszert és arra épülő üzleti stratégiát alakítsanak ki. A cég szerint valószínű, hogy az egészségpénztári tagok díjterhelése is változik majd az intézkedés hatására, hiszen a változatlan működési költségeket alacsonyabb összegű befizetésekre osztják majd fel, így a relatív költséghányad összege nőhet.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott és a költségvetési bizottság által is támogatott módosító indítvány elfogadása esetén 2010-től az egészségpénztári munkáltatói befizetések a minimálbér harminc százalékáig, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig adóznak majd 25 százalékos kulccsal. - A kedvezményes körön kívül rekedt munkáltatói befizetések az összevonandó jövedelmek körébe kerülnek, ezek kulcsai várhatóan az éves adótáblához igazodnak majd - emelte ki Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere. Mivel az egészségpénztári befizetések tavalyi, mintegy 40 milliárd forintos bevételének 80-90 százaléka a munkáltatóktól származott, a jövő évtől érvényesülő adóhatás és a pénzügyi válság miatt a BDO Forte legalább 30 százalékos mértékű visszaesésre számít a szektorban.

A kereskedelmi szálláshelyek áfakulcsának 18 százalékra csökkentése júliustól Szolnoki Béla szerint feltehetően pozitív hatással jár majd, a cafetéria adózási korlátozását ugyanakkor a belföldi szállodaipar is megérzi. A kedvezményes áfakulccsal a tervek szerint mintegy 10 milliárd forinttal jár jobban a turisztikai szakma, bár ennél nem számolnak az üdülési csekkekre vonatkozó adóváltozásokkal és ezek hatásaival.

A BDO Forte a legnagyobb hazai tulajdonú, pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég, a globális szinten ötödik legnagyobb, a világ 111 országában jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat magyarországi tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.