Búzagyilkos belvíz - 200 ezer hektár vetés már menthetetlen

Kétszázezer hektárnyi búzát már menthetetlenül elnyelt a belvíz, ráadásul a március is az átlagnál csapadékosabbnak ígérkezik, a vetéskár ezért még tovább nőhet. A károsult agrárvállalkozásoknak 6 milliárd forintnyi vis maior forgóeszközhitelt kínálnak a bankok.

Mintegy 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvízi helyzet miatt, ez már most látszik - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Harkányban, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Szövetség konferenciáján.

Az agrárkormányzat irányai a magyar EU elnökség idején címmel tartott előadásában az államtitkár ismertette: a hét eleji adatok szerint a 4,5 millió hektár magyarországi szántóterületből 307 ezer hektár van jelenleg belvíz alatt, további 740 ezer hektár pedig rendkívül átnedvesedett. Megjegyezte: a hosszú távú előrejelzések szerint a március is az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a kormány már elfogadta, és várhatóan már januártól kínálják a pénzintézetek azt a vis maior forgóeszközhitelt, amely 6 milliárd forint keretű kedvezményes hitelkonstrukció, s az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozásoknak dolgoztak ki. Elmondta: ha igény lesz rá, a forrás növelhető.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.