Bush szerint ki kell tartani a szabad piac mellett

George W. Bush amerikai elnök szerint a pénzügyi válság miatt az Egyesült Államok nem mondhat búcsút a szabad piacgazdaság alapjainak.

"Nemzetünknek ki kell tartani a hosszú távú gazdasági növekedés fundamentumai, a szabad piacok, a vállalkozás szabadsága és a szabad kereskedelem mellett" - mondta Bush szokásos szombati rádióbeszédében, óva intve egy protekcionista fordulattól.

"Időről időre beigazolódott, hogy ezek a legbiztosabb útjai a munkahelyteremtésnek, a kereskedelem bővülésének és a haladás előmozdításának". A globális bizonytalanság ellenére "éppen most nem szabad feladni a jólét és a remény megteremtésének ezeket a jól bevált módszereit" - tette hozzá.

Bush türelemre intette honfitársait a pénzügyi válság leküzdésében. A kormány és a jegybank eddig hozott intézkedései kezdik éreztetni a hatásukat. "Időbe telik azonban, amíg teljes hatásukat kifejtik a gazdaságra" - fejtegette. Az Egyesült Államok polgárainak az ország gazdasági jövőjét tekintve minden okuk megvan a derűlátásra.

"Történelmünk már többször megmutatta, hogy a jólét és a siker nem váratott sokáig magára, amikor az amerikaiaknak megadták azt a szabadságot, hogy kibontakozhassák tehetségüket és képzelőerejüket" - hangsúlyozta.

"A krízis hatása globális, ezért kezelése is további nemzetközi együttműködést igényel" - közölte Bush, aki novemberben házigazdája lesz a pénzügyi válságról szóló globális csúcstalálkozónak. "Mivel az egyes országok által követett egyedi megoldások feltehetően nem azonosak, döntő lépés lesz a jövőbeli hasonló válságok megakadályozása felé, ha sikerül megállapodni a (megújított piaci szabályozás) közös alapelveiben" - emelte ki az amerikai elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.