Busás nyereség a Gazpromnál

Tavaly az év első háromnegyedében hatalmas, több mint 50 százalékos mértékben nőtt az orosz gázipart megtestesítő Gazprom nyeresége. Ez dollármilliárdokban mérhető többlet. A társaság részvényárfolyama mára mégis a nyári szint 20 százalékára olvadt.

Tavaly az év első háromnegyedében 2007 hasonló időszakához képest 65 százalékkal nőtt az orosz gázszállításokért felelős Gazprom nyeresége - írja az MTI. Ennek okát a távirati iroda az európai exportárak emelkedésében látja.

A profit az egy évvel korábbi 426,27 milliárd rubelről 705,41 milliárd rubelre (19,5 milliárd dollárra) emelkedett. A cég - a világ legnagyobb gáztermelője - ebben az összehasonlításban 55 százalékkal magasabb, 2,6 ezer milliárd rubel árbevételt ért el. Ezt a tavaly januárban az orosz piacon végrehajtott 25 százalékos gázáremelésnek és a nagyobb exportnak tudják be. A Gazprom működési eredménye több mint a duplájára, félezer milliárd rubelről ezer milliárd rubelre nőtt.


Az orosz gázmogul részvényárfolyama a nemzetközi pénzügyi válság hatására tavaly nyár óta jelentősen romlott. A május közepi csúcs óta a cég papírjai 80 százalékkal estek. A Gazprom-részvény hétfőn 1,6 százalékos csökkenéssel 3,1 dolláron zárt Moszkvában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.