Bulgária nem kereskedhet széndioxiddal

Bulgáriát június végén kizárják a nemzetközi széndioxid-kvótakereskedelemből, mivel az országban nem mérik megbízhatóan a kibocsátást. A bolgár kormány elődjére mutogat, és mielőbb szeretné visszaszerezni a jogot.

Bulgáriát június 30-án kizárják abból a szén-dioxid-kereskedelmi rendszerből, amelynek keretében az egyes országok eladhatnak felesleges kibocsátási kvótájukból - közölte a bolgár környezetvédelmi miniszter egy energetikai fórumon csütörtökön.

Nona Karadzova szerint a kizárásra azért kerül sor, mert az ENSZ egyik szakosított testületének vizsgálata szerint Bulgáriában nem átlátható és nem megbízható a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló rendszer.

A miniszter szerint a rendszer hiányosságai az előző kormány számlájára írhatók. A tavaly július óta hivatalban lévő új, jobbközép kormány szeretné minél előbb visszaszerezni jogait a nemzetközi szén-dioxid-kereskedelemben.

A miniszter szerint erre az idén novemberben kerülhet sor, miután a kormány felgyorsította a megfelelő mérési rendszer létesítésével kapcsolatos munkálatokat.

Az Európai Bizottság az előző hónapban hagyta jóvá Bulgáriának a 2009-2012 közötti időszakra szóló szén-dioxid-kibocsátási tervét, ami évi 42,4 millió tonna kibocsátást rögzített mintegy 132 bolgár vállalatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.