Bulgária még nincs túl a mélyponton

A bolgár gazdaság teljesítménye a második negyedévben 4,9 százalékkal csökkent éves bázison, nagyobb mértékben az előzetesen becsült 4,8 százaléknál.

Az első negyedévben 3,5 százalékkal csökkent a bolgár GDP, pontot téve egy 12 éve tartó növekedési szakasz végére. Elemzők szerint a bolgár gazdaság még nem jutott túl a recesszió mélypontján és Lettország, Magyarország és Románia példáját követve IMF támogatásért kell majd folyamodnia a költségvetés finanszírozásának támogatásához, valamint az euróhoz rögzített devizája stabilitásának biztosításához.

Az ország új jobbközép kormánya 6,3 százalékos idei GDP visszaeséssel számol, egyes elemzők viszont 7,0 százalékra várják a visszaesés mértékét. A bolgár statisztikai hivatal kimutatásai szerint az ország exportja a második negyedévben 15,8 százalékkal csökkent éves összevetésben az első negyedévi 17,4 százalék után. Az import 24,3 százalékkal esett vissza a második negyedévben.

A gazdasági növekedést az elmúlt 5-6 évben legnagyobb mértékben támogató belső fogyasztás évi 3,7 százalékkal csökkent a második negyedévben az első negyedévi 5,4 százalékos csökkenés után, párhuzamosan a bankok hitelezési hajlandóságának mérséklődésével.

Az ipari termelés 12,4 százalékkal csökkent az első, és 7,2 százalékkal a második negyedévben, a mezőgazdasági termelés pedig 6,3 százalékkal a második negyedévben. A szolgáltató szektorok termelésének növekedési üteme az első negyedévi 2,5 százalékról 1,4 százalékra mérséklődött a másodikban. A beruházási érték az első negyedévben 14,1 százalékkal, a másodikban 16,3 százalékkal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.