Bulgária bóvli lett

Megvonta Bulgáriától a befektetési ajánlású minősítést pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a banki kockázatokkal és a tartós defláció negatív növekedési hatásaival indokolva a lépést.
A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB mínusz/A-3-ról egy fokozattal BB plusz/B-re rontotta Bulgária hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságkötelezettségeinek osztályzatait.

A BB plusz hosszú távú besorolás egy fokozattal elmarad a befektetésre ajánlott "BBB" kategória alsó szélétől, vagyis a bolgár államadósságra az S&P által eddig érvényben tartott BBB mínusz-tól.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású sávban tartja nyilván Bulgária szuverén adósságát, a Moody's Baa2, a Fitch ennél eggyel gyengébb, BBB mínusz besorolással.

Az S&P a pénteki bolgár osztályzatrontás indokai közül kiemelte, hogy az idén két bolgár nagybankból is nagyarányú betétmenekítés indult, és a bolgár pénzügyi rendszernek nyújtott idei költségvetési támogatás értéke elérte a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékát.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos bolgár államháztartási hiány is 3,5 százalékra növekszik 2014-ben a tavaly mért 1,2 százalékról. Az S&P elemzői azzal számolnak, hogy a bolgár kormány az idén a GDP 11 százalékának megfelelő új adósságot bocsát ki, ami a bruttó államadósság 1997 óta nem tapasztalt növekedését jelentené.

A Standard & Poor's rontotta a bolgár gazdaság növekedésére adott középtávú előrejelzését is. A cég felülvizsgált várakozása szerint a bolgár hazai össztermék 2014 és 2017 között éves átlagban mindössze 1 százalékkal bővül reálértéken az S&P által eddig várt, valamivel 2 százalék alatti éves átlagos ütem helyett.

A hitelminősítő megállapítja, hogy a pénzügyi válság elhatalmasodása óta a bolgár jövedelmi konvergencia-folyamat lelassult. Az S&P várakozása szerint az egy főre jutó bolgár GDP-érték az előrejelzési távlat egészében is a jelenlegi 5500 euró környékén marad, ami azt jelenti, hogy Bulgária fejenkénti hazai összterméke nem éri el a németországi érték hatodát sem.

A helyzetet súlyosbítja a tartós defláció is. A fogyasztói árindex októberben 1,5 százalékkal csökkent éves összevetésben - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Standard & Poor's.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.