Bukta a Magyarország elleni pert az AES

Lezárta a AES Summit Generation Ltd. Magyar Állam ellen indított perét a nemzetközi bíróság. A washingtoni székhelyű testület szerint hazánk nem sértette meg az Energia Charta Egyezményt. Az AES keresetét alaptalannak találták, és 30 millió dollárt meghaladó kárigényét is elutasították.

Magyarország javára döntött 2010. szeptember 23-i ítéletében a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű nemzetközi bíróság (International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID) az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa az AES Summit Generation Ltd. Magyar Állam ellen indított perében.

Az AES még 2007-ben indítottak pert hazánk ellen egy washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság előtt. A felperesek álláspontja szerint a Magyar Köztársaság a 2006-os erőművi hatósági árszabályozás bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, azaz olyan hatósági árakat írt elő, melyek jóval alacsonyabbak azoknál, mint amiben az AES Tisza az MVM Zrt.-vel 2001-ben megállapodott, s ezáltal a beruházásaik is sérelmet szenvedtek.

A bíróság a közel három éve húzódó ügyben hozott - kötelező érvényű - ítéletének indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen intézkedésével sem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit a 2006 és 2007 folyamán bevezetett hatósági árszabályozással. A bíróság ítéletében az AES Summit Generation Ltd. minden igényét - köztük a felperes több mint 30 millió USA dollár értékű kárigényét is - alaptalannak találta és elutasította.

Per és következmények

A magyar államnak kedvező ítélet a Magyarországon erőművel rendelkező AES Summit által indított perben hatással lehet két másik, hasonló ügyben indított eljárás eredményére is - mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek. A Budapesti Erőmű és a Csepeli Erőmű (jelenleg Alpiq Csepli Erőmű) tulajdonosai léptek fel az AES által is kifogásolt hatósági árszabályozás ellen

Kovács Pál az ítélet indokolására vonatkozó kérdésre azt válaszolta: annak lényege, hogy a vállalkozóknak számítaniuk kell a jogszabályok változására, és a bíróság ez alapján döntött a magyar állam javára az AES Summit ellen.

Az eljárás utolsó tárgyalási fordulóiban már az új kormány képviselői vettek részt - jegyezte meg, kiemelve, hogy reményei szerint az Európai Bíróság gyakorlata is figyelembe veszi a washingtoni bíróság döntését.

Az energetikai helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar államnak nem kell 30 millió dollárt, mintegy 8,4 milliárd forintot kifizetnie, de még fontosabb, hogy az ítélet példa lehet a másik két perben is. Ezek perértékét a helyettes államtitkár nem kívánta elárulni, csak annyit mondott: azok nagyobbak az AES-perénél.

Kovács Pál hozzátette: a magyar állam mindent megtett a peren kívüli egyezség érdekében, de eredménytelenül. A Budapesti Erőmű-perben 2010. december 31-ig szüneteltetik az eljárást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.