Bukott a CIB 2012-ben: sokba került a végtörlesztés

Veszteséggel zárta 2011-et a CIB Csoport. A pénzintézet 37,3 milliárd forintot bukott. A veszteség döntő hányadát a kedvezményes végtörlesztés számlájára írják.

Az eurozóna egyik legjelentősebb bankcsoportjához, az Intesa Sanpaolo-hoz tartozó CIB Csoport az ágazatot érintő hatások, így a végtörlesztés, a rendkívüli bankadó, az árfolyam elszabadulása, a forint gyengülése és a romló külső gazdasági környezet következményeképpen 37,3 milliárdos adózás utáni veszteséggel zárta a tavalyi évet a nemzetközi pénzügyi és beszámoló-készítési standardok szerint – derül ki a bank lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Mintegy 36,8 milliárd forintnyi veszteséget okozott a  bankcsoport számára a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztésről szóló intézkedés. Mégis azt mondják: a romló gazdálkodási környezet ellenére a bankcsoport tőkeerőt és likviditást tekintve stabil piaci pozíciót ért el a tavalyi üzleti évben – tőkeerőt tekintve az egyik legerősebb a hazai pénzintézetek sorában.

A közlemény szerint a CIB Csoport stratégiájának homlokterében a hosszú távú fenntartható növekedés áll, ennek érdekében megtörtént a bank csoportszintű átszervezése, behajtási és eszközkezelési tevékenységének megerősítése és a változó ügyféligényekre és piaci feltételekre hatékonyan reagáló szolgáltatási gyakorlat kialakítása.

A bankcsoport bevételei 2011-ben 120,4 milliárd Ft-ot tettek ki, a csökkenő bevételek ellensúlyozására  folytatta azt a korábban megkezdett átfogó költséggazdálkodási programot, amelynek keretében 2011-ben 3,6 milliárd forinttal, az elmúlt két év viszonylatában 10 százalékkal mérsékelte működési kiadásait.

A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a CIB Csoport továbbra is erős piaci pozícióval rendelkezik. A 2011. decemberi adatok alapján a legnagyobb mértékű, 14,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a vállalati hitelezés terén, vezető a lízingszolgáltatások piacán (2011-ben a szektor teljes új kihelyezésének 8,8 százaléka a CIB-től származott).

A CIB harmadik helyen áll a lakossági betétek (2011 decemberében 9,8 százalék), és szilárd negyedik helyet foglal el a lakossági jelzáloghitelek piacán (tavaly decemberében 8,8 százalék).

A pénzintézet tőkeerőt tekintve 244 milliárdos saját tőkéjével az egyik legerősebb a szektorban, likviditási pozíciója erős. Az anyavállalat, az Intesa Sanpaolo az elmúlt években folyamatos elhivatottságot tanúsított a CIB finanszírozása iránt. A korábbi évek ügyfél-betétbázisának növelésére irányuló erőfeszítések a CIB Csoport hitel/betét arányát a 2008 decemberi 172,8 százalékól 2011 decemberére 129,1 százalékra javították.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.