Bukott az OTP: mindjárt 48 százalékot

Hatalmasat bukott az OTP csoport: a bank az előző évinél 48 százalékkal alacsonyabb, 64,1 milliárd forint adózás utáni számviteli eredményt ért el 2013-ban, elsősorban a negatív eredményhatású korrekciós tételek megháromszorozódása miatt - közölte a bank a BÉT honlapján pénteken.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport korrigált adózott eredménye 145,9 milliárd forint volt, ami 3 százalékkal marad el az előző évitől.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők átlagosan 80 milliárd forintos számviteli, és 165 milliárd forintos korrigált éves eredményt vártak.

Az OTP csoport a negyedik negyedévet 1,4 milliárd forint adózott számviteli és 10,6 milliárd korrigált nyereséggel zárta, ami 87, illetve 75 százalékkal marad el az előző negyedévi, és 95, illetve 60 százalékkal az egy évvel korábbitól.

A jelentés szerint a múlt évet javuló bevételi és stabil nettó kamatmarzs, a második félévtől jelentősen lassuló portfólióromlás, a negyedik negyedévi magas kockázati költségeknek köszönhetően éves szinten 4,4 százalékponttal javuló céltartalék-fedezettség jellemezte.

A jelentés hangsúlyozza, hogy összességében az OTP csoport tagországainak többségében 2014-ben javuló gazdasági teljesítmény prognosztizálható, ami várhatóan együtt jár a hitelportfóliók lassú növekedésével is.

A korrekciós tételekből, amelyek rontották bank eredményességét, 28,9 milliárd forint volt a magyarországi pénzintézeti különadó, 13,2 milliárd forint az egyszeri tranzakciós illetékfizetési kötelezettség. A szlovákiai bankadó 1 milliárd forinttal járult hozzá és jelentős mértékben növelte a harmadik negyedévben az ukrán leánybank az IFRS szerint nyilvántartott 64 milliárd forintnyi goodwilljéből 37,2 milliárd forint leírása. A negyedik negyedévben számolt el az OTP 3,2 milliárd forintot, amit a Gazdasági Versenyhivatal még 2012-ben kiszabott bírsága alapján kellett kifizetnie, illetve 5,5 milliárd forint adót, ami az általános kockázati céltartaléknak az eredménytartalékba történő átvezetése miatt kellett lerónia.

A csoport számviteli eredményén belül csökkent a magyarországi alaptevékenység eredménye (2012: 68, 2013: 34 milliárd forint) és a külföldi leányvállalatok eredménye is (2012: 60, 2013: 24 milliárd forint). A külföldi leányvállalatok profit-hozzájárulása 49-ről 37 százalékra mérséklődött.

Az éves konszolidált bevétel egyedi tételek nélkül 2 százalékkal 865 milliárd forintra nőtt. A nettó kamateredmény minimálisan, a nettó díj- és jutalékbevétel 10 százalékkal emelkedett. A konszolidált működési költségek 6 százalékkal nőttek.

A csoport hitelállománya összességében 1 százalékkal csökkent. Míg Magyarországon hét, Bulgáriában két százalékkal csökkent, addig a többi piacon jelentősen emelkedett, főként a fogyasztási hitelek állománya.

A 90 napnál régebben nem fizető hitelállomány képződése mérséklődött, értéke 2013-ban 190 milliárd forint volt, szemben a 2012. évi 222 milliárd forinttal. Főként Az OTP Core-nál 75 milliárdról 31 milliárdra csökkent, a bolgár DSK banknál 23 milliárdról 15 milliárdra, Ukrajnában 32-ről 24 milliárdra esett. Oroszországban viszont a portfólióromlás gyorsult, az állomány 89 milliárd forinttal nőtt, szemben a 2012. évi 54 milliárd forinttal.

A kockázati költségek éves szinten hét százalékkal 272 milliárd forintra nőttek, csak a negyedik negyedévben 26 milliárd forinttal emelkedtek. Ennek hatására viszont nőtt a kockázatos hitelek fedezettsége.

A magyarországi alaptevékenység korrigált eredménye több mint 21 százalékos javulást, a számviteli eredmény viszont 50 százalékos romlást mutat éves szinten. Magyarországon 40 százalékkal csökkentek a kockázati költségek, viszont a portfolió csökkenése miatt hét százalékkal visszaestek a nettó kamateredmények és a működési költségek is emelkedtek. A legjobban a bolgár DSK teljesített, amely 25 százalékkal javítva eredményén csaknem elérte a 2008-as 31 milliárd forintos rekorderedményét.

A beszámoló megemlíti, hogy a bank tulajdonosi struktúrájában tavaly a negyedik negyedévben annyi változás történt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megjelent az öt százalékot meghaladó befolyással bíró tulajdonosok között (5,10 százalék). 2013 december végén további négy befektető volt ebben a kategóriában: a Rahimkulov család (kilenc százalék), a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (8,68 százalék), a Groupama Csoport (8,4 százalék), valamint a Lazard Csoport (5,58 százalék).

Az OTP papírjait a Budapesti értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. Az elmúlt egy évben legalacsonyabb áruk 3596 forint, a legmagasabb 5313 forint volt, csütörtökön a kereskedést 3950 forinton zárták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.