Bukhat az Erzsébet-utalvány?

Elbukhatja a magyar kormány az Erzsébet utalvány és a SZÉP-kártyák miatt a napokban indult pert a luxemburgi bíróságon. Ez a jelenlegi cafeteria-rendszer végét jelentheti. A büntetést az állam, vagyis az adófizetők állhatják.

Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) miatt Magyarországgal szemben - írja a napi.hu. A Trócsányi László igazságügyi miniszter írásbeli válaszára hivatkozó cikk emlékeztet: a vizsgálatból nyilvános vita, majd per lett, amit az EU április 10-én indított a Európai Unió Bírósága előtt.

Az Erzsébet-utalványokat 2012 elején vezették be. Alig egy év elteltével az adótörvények változása után az állami étkezésijegy-kibocsátó gyakorlatilag monopolhelyzetbe került. A jogállamisággal ellentétes helyzetre hivatkozva indított per a luxemburgi bíróságon április 10-én indult egy írásbeli szakasszal, ám a magyar állam a tárgyalás megtartását kezdeményezte, amire a május 12-e után kerülhet sor.

Az EU a keresetében a SZÉP-kártyánál a kibocsátásra jogosult szervezetekre vonatkozó feltételrendszer, az Erzsébet-utalvány esetében a kibocsátásra vonatkozó monopólium uniós jognak való megfelelését vitatja. Brüsszel emellett mindkét esetben felveti, hogy 2012 . január 1-jén bevezetett átalakítások nem biztosítottak megfelelő felkészülési és átmeneti időt a piacon tevékenykedő vállalkozásoknak, ami megkérdőjelezi az új szabályozás jelentette korlátozás arányosságát.

A kormány ellenkérelmében arra apellál, hogy a SZÉP-kártya bevezetése mögött "uniós jog által elismert közérdekű célkitűzések állnak", vagyis a pihenéshez való jog. A Erzsébet-utalvány esetében még ezen a logikán is továbbmegy, amikor a kormány azzal érvel, hogy az étkezésiutalvány-kibocsátási "tevékenység nem tekinthető az uniós jog értelmében vett gazdasági tevékenységnek, így az nem vizsgálható a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadsága szempontjából, másrészt ha vizsgálható is, e szabadságoknak az uniós jog alapján igazolható korlátozását jelenti" - olvasható Trócsányi László írásbeli válaszában.

Döntés év végére várható, így nem zárható ki, hogy 2016-ra már át is kell alakítani a hazai cafeteria-rendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.