Bukarest a legolcsóbb európai város

Bukarest a legolcsóbb európai város, míg a kontinensen Oslóban a legdrágább az élet, utána következik Zürich, Párizs és Genf. A The Economist Intelligence Unit szerint a világ legdrágább városa Tokió, míg a legolcsóbb a pakisztáni Karacsi és az indiai Mumbai.

Visszavette Japán az előkelő első helyezését a világ legdrágább városai között, ismét Tokió és Oszaka végzett az élen. A The Economist Intelligence Unit 131 városban 160 termék és szolgáltatás árszintjét vizsgálja folyamatosan, a sorrendet azonban jelentősen befolyásolja a dollár árfolyamának alakulása – a kutatás során az amerikai valutában kifejezett értéket nézik, majd ez alapján készítenek listát. Az index immáron évtizedek óta a New Yorkban mért átlagos értéket veszi 100-nak, és ehhez képest állapítja meg, milyen drága az élet az adott városban.

A svájci frank múlt évi erősödése nyomán ezért tavaly Zürich volt a világon a legdrágább, ám mostanra a svájci főváros visszaesett a hetedik helyre – már csak 31 százalékkal nagyobbak itt a kiadások, mint New Yorkban. A legdrágább európai város Oslo lett – itt egy kiló kenyér 6,31 dollárba kerül például, míg a kontinensen a legolcsóbb városában, Bukarestben alig 1,9 dollárba. A ranglista 126. helyén álló városban az EIU indexének értéke 54 – vagyis fele annyiba kerül a román fővárosban élni, mint az amerikai üzleti élet központjában.

Budapest 19 helyett esett vissza a ranglistán a forint gyengülésének következményeként, ma a 96. helyet foglalja el. A magyar főváros 70 "pontot" ért el - vagyis 30 százalékkal olcsóbb az élet itt, mint New Yorkban. Budapest Belgrád (65 pont), Szófia (67 pont) után a negyedik legolcsóbb a régióban, de rögtön utána következik varsó (71) és Kijev (72) is.  

Tokió 152 ponttal lett az első, Oszaka 146-ot ért el. A legolcsóbb az élet Pakisztánban és Indiában, Karacsi és Mumbai 44 ponttal állnak a lista végén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.