Buffett vagyonokat veszített a válságon

A világ egyik leggazdagabb üzletemberének számító Warren Buffett vagyonát is alaposan megtépázta a válság. Buffett befektetési holdingja, a Berkshire Hathaway sorozatban immár az ötödik negyedévéről jelentett csökkenő nyereséget, ezúttal már brutális, 96 százalékos profitolvadásról adott hírt a társaság.

Ráadásul a holding piaci értéke tavaly 9,6 százalékkal, 10,9 milliárd dollárra csökkent. Éves szinten visszaesésre legutóbb 2001-ben volt példa, akkor 6,2 százalékot esett az árfolyam. A Berkshire-t 1965-ben történt megalapítása óta irányító Buffett egyébként bízik az amerikai gazdaság öngyógyító képességében, s úgy véli, az összehangolt kormányzati intézkedések hamarosan meghozzák a gyümölcsüket, pénzügyi összeomlás veszélye nem fenyeget.

"Az ösvény, amin járunk rögös - fejtegette a 78 éves Buffett –, de az amerikai gazdasági berendezkedés bizonyította életrejét és alkalmasságát, nem is szólva arról, hogy az emberi erőforrásokban, tudásban rejlő hatalmas, mozgósítható energiák segítenek túljutni a holtponton. Amerika előtt szép napok állnak." - küldte optimista kicsengésű üzenetét cége vigasztalásra szoruló részvényeseinek a befektető guru. Persze nem is mondhatna mást, hiszen Barack Obama elnök nem hivatalos tanácsadójáról van szó.

A biztosítástól az alsónadrággyártásig csaknem 70 tevékenységi kört felmutató cégbirodalom 24,59 milliárd dolláros bevételt ért el 2008 utolsó három hónapjában, ez 12 százalékos visszaesés a megelőző év azonos időszakához képest. A Berkshire negyedéves nyeresége 117 millió dollárra esett vissza az egy évvel korábbi 2,95 milliárd dollárról. Buffett elismerte, hogy maga is vastagon "benne van" cég gyászos teljesítményében, néhány - a nimbuszát igencsak romboló – befektetői döntés döntés meghozatalával. Ezek sorába tartozik a ConocoPhilips részvénycsomag megvásárlása, a Berkshire akkor szállt be az amerikai olajtársaságba, amikor annak árfolyma éppen a csúcson volt a tavalyi év első felében még száguldó olajárak hatására.

"Pocsék időzítés volt" – mondta Buffett, hozzátéve, hogy "pármilliárd" dollárt buktak ezen az ügyleten. Két ír bankba is a legrosszabbkor szerzett tulajdonrészt, ezek 244 millió dolláros veszteséget okoztak számára. A Reuters beszámolója szerint befektetésein, hartáridős tőzsdei üzletein 3,25 milliárd dollárt veszített a Berkshire Hathaway.

Mindezek ellenére az elemzők nem temetik a céget, sőt: "Számos riválisuknál sokkal jobban menedzselik üzleteiket, különösen ebben a rendkívül nehéz gazdasági környezetben" - dicsérte a Berkshire-t Bill Bergman, a chicagói Morningstar vezető elemzője, továbbra is az ötcsillagos kategóriába sorolva a társaság minősítését.

Buffett és Gates. Most lejtmenet van a hullámvasúton
Buffett és Gates. Most lejtmenet van a hullámvasúton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.