Budapesti Erőmű: a kát miatt elvész a távhő árkedvezménye

Elvész az az árkedvezmény, amit az elmúlt évben a Budapesti Erőmű Zrt. 1,9 milliárd forint értékben adott a Főtávnak, a parlamentben tavaly elfogadott és az év elejétől hatályos törvénymódosítás miatt, amellyel 15 százalékkal csökken a kötelezően átvett (kát) áram áram támogatottsága - közölte Nicolas Katcharov, a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

 

A hideg időjárás és a költségcsökkentő program hatására a 2010. évi gazdálkodás jobban alakult az előző évinél - tájékoztatta az újságírókat Vinkovits András, a társaság üzleti vezérigazgatója. A 2009. évi 1,25 milliárd forint konszolidált adózott nyereséghez képest az előzetes adatok szerint kétmilliárd forint körül lesz a profit. Tavaly a társaság 650 millió forint különadót fizetett be a költségvetésbe. Az idei évben a válságadó, a gázár moratórium és a 15 százalékos kát-csökkentés 3 milliárd profitkiesést jelent.

A Budapesti Erőmű a távhőellátáshoz felhasznált hővel kapcsoltan állít elő áramot, amit a kötelező átvételi rendszerben a piaci árnál magasabb áron vesznek át, ez a kát, amit az áram árában a végfelhasználó fizet meg.

A társaság elnök-vezérigazgatója a kát-hoz hozzáfűzte: jelenleg 127 millió euró beruházási hitel pénzügyi terheit viseli a Budapesti Erőmű, azaz a beruházásai még nem térültek meg.

Vinkovits András tájékoztatása szerint az idén a tavalyi 810 gigawattóráról 716 gigawattórára csökkent az az árammennyiség, amit a kát-keretében átvesznek és ennek átvételi ára 15 százalékkal csökkent. Arról, hogy mit jelentene Lázár János fideszes képviselő módisító indítványa, ha elfogadják a 15 helyett 25 százalékos csökkentésről, a Budapesti Erőmű vezetői annyit mondtak: ha nincs pénz beruházásokra, akkor nem lehet csökkenteni a távhő árát.

Nicolas Katcharov a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy leállították a Kelenföldi Erőmű már teljesen előkészített hatékonyságnövelő beruházását, mert a kát csökkentése felemészti a hosszú távú beruházási lehetőségeket. Az elnök-vezérigazgató utalt arra, hogy két hete fagyasztották be az 50 millió eurós beruházást. A hatékonyságnövelő beruházás 5-6 százalékos csökkentést jelenthetett volna a távhő árában. Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a fő tulajdonos, az Electricité de France stabilabb szabályozási környezetre vár a beruházásokkal.

Az elmúlt évben a Kelenföldi erőműben fejeztek be egy kétszer 5 megawatt teljesítményű gázturbina telepítést, és szó van arról, hogy a Főtávval közösen biomassza fűtési projektet indítanak.

A kát csökkentése miatt kieső bevételeket költségtakarékossággal kívánja az erőműtársaság ellensúlyozni, de erre már viszonylag kevés lehetősége maradt. A 2006 évhez képest jelenlegi árakon számolva egymilliárd forinttal mérsékelték az éves kiadásokat. A beszerzendő földgáz árának csökkentésére lehetőség lenne az évi 1,5 milliárd forint fix költség kiiktatásával, ha gázvezeték építene a Budapesti Erőmű.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.