Budapesti olimpia: tanácsok ötmilliárdért

Lezárult a 2024-es reménybeli budapesti olimpia nemzetközi tanácsadójának kiválasztására kiírt nyílt közbeszerzési pályázat, amelyről a múlt év végén a Népszabadság írt először. Az európai közbeszerzési értesítőben megjelent eredmény szerint 5,1 milliárd forintért segíti tanácsaival a magyar pályázatot a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC), az Event Knowledge Services SA (EKS) és az M-Intergrated Solution Ltd. (M-IS).

A PwC-nek van olimpiai tapasztalata: ez a cég készítette el a budapesti olimpia 1372 oldalas megvalósíthatósági tanulmányát 480 millió forintért, majd az ismert alvállalkozókkal közösen újabb 240 millió forintot kasszírozott a pályázati kérdőív első részének elkészítésével.

Az ajánlatok beadására egy hónapja volt a pályázóknak. Már a kiírás alapján borítékolható volt, hogy nem kell majd a pályázók széles köréből válogatni. A projekttársaságok ki voltak zárva, feltételként írták elő a jelentkező részvételét legalább egy olimpiai kampányban, valamint azt, hogy az ajánlattevő a múltban részt vett egy legalább egymilliós nagyvárosban minimum húszmilliárd forintos folyami híd fejlesztésében. A konzorciumot az EKS vezeti, amely globális események szervezésében jártas cég. A londoni M-IS is több olimpiai pályázatban részt vett. A három cég 20 hónapig dolgozik együtt, az ötmilliárdos összeg a pályázati költségvetés nagyjából harmadát teszi ki. A kormány az eredetileg tízmilliárdosra szánt büdzsét december végén növelte meg újabb ötmilliárddal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.