Budapesten tárgyalnak az E.ON Ruhrgas vezetői

Budapesten tárgyalnak az E.ON Ruhrgas vezetői a német cég ár- és befektetés politikájáról - közölte újságírói kérdésre válaszolva Budai Bernadett kormányszóvivő a csütörtök délben megtartott sajtótájékoztatón.

A tárgyalások a kormányzat több szintjén folytak és folynak szerdán és csütörtökön, ezért a kormányszóvivő több részletet nem árult el.

Szeptember elején, az októberi gázár emelés bejelentésekor Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, hogy a kormányzat teljes árfelülvizsgálatot kér annak érdekében, hogy világosan kiderüljön, a gázipari cégek vajon tényleg csak a valóban indokolt költségeket számítják-e fel a fogyasztóknak.

Daróczi Dávid akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szakértők vitatják: a gáznagykereskedő, az E.ON Ruhrgas tulajdonában lévő E.ON Földgáz Trade Zrt. jogosan követelne nagyobb áremelést a fogyasztók "állítólagos tartozására" hivatkozva. A 2005-2006-ban felhalmozódott tartozást ugyanis a fogyasztók 2007 végére visszafizették - mondta akkor a kormányszóvivő.

A Magyar Energia Hivatalnál (EH) az MTI kérdésére csütörtökön elmondták, hogy a hivatal szeptembert követően árfelülvizsgálatot végzett az E.ON Földgáz Trade Zrt.-nél, és nem talált eltérést a hivatalnak megküldött adatok és a megvizsgált számlák között. A szakemberek a földgáz importjával, a hazai kitermelés átvételével, a szállítással és a tárolással kapcsolatos, valamint a fogyasztói számlákat nézték át. Ennek alapján a hivatal azt állapította meg, hogy nincs eltérés azok között az adatokat között, aminek alapján az EH kalkulálta a földgáz közüzemi nagykereskedelmi árát.

Az energiaügyekben illetékes miniszternek a jogszabályok szerint negyedévente van lehetősége a földgáz árának változatására, amire a Magyar Energia Hivatal tesz javaslatot.

A kormány és az E.ON Ruhrgas megbeszélésén szó lehet arról is, hogy szeptemberben a földgáz árakkal kapcsolatos egyes miniszteri rendelet módosításával eltörölték azt a korrekciós, "IK" tényezőt, amely kisimította a negyedévek közötti importár- és deviza árfolyam-ingadozásokat. A földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, hanem később kerül be az árba. Ezt, a veszteséget halmozó "IK" tényezőt a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza.

Kutas István, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője korábban az MTI kérdésére magyarázatként elmondta, hogy amikor 2006-ban az E.ON Ruhrgas a Moltól megvásárolta a gázüzletágat, 100 milliárd forint feletti ilyen "követelést" is átvett. Ezt a 2005-2006-os évekből fennmaradt összeget ugyan az árba beépítve már 2007 végéig visszakapta a cég, de 2007-2008-ban a szükségesnél alacsonyabb áremelések miatt újabb 30 milliárd forint nagyságrendű veszteség keletkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.