Budapest: a SAS leszállt

Koppenhága, valamint Oslo és Budapest között repül márciustól a SAS skandináv légitársaság, melyet a tulajdonos államok nemrég mentettek meg a csődtől.

Koppenhágába és Oslóba indít járatot tavasztól a SAS skandináv légitársaság – a légitársaság honlapján elérhető járatinformációk szerint. Ez jó hír, különösen azok után, hogy a Ryanair megszüntette az Oslo Rygge járatát. A SAS az Oslo Gardmonen reptérre jár majd, ahol egyébként a Norwegian Air Shuttle diszkont-léitársasággal versenyez majd, ahogyan Koppenhága esetében is. A Lufthansa által vezetett Star Alliance légi szövetségbe tartozó társaság egyébként 45 új útvonalat jelentett be 2013-ra. 

A légitársaság, amelynek résztulajdonosa a svéd és a norvég állam, nemrég kapott életmentő hitelt a finanszírozó bankjaitól (hét skandináv bank és a svéd, a dán és a norvég kormány 3,5 milliárd koronás hitelkeretet biztosít a cégnek), amelyért cserébe komplett reorganizációs programot kell végrehajtania. Az intézkedések révén a társaság évi 3 milliárd koronával (350 millió euró) csökkenti a költségeket. A SAS 2007 óta nem zárt nyereséges évet, és a többi európai légitársasághoz hasonlóan küzd a magas üzemanyagárakkal és a fapados cégekkel. 2011-ben 15 ezres létszámmal 27,1 millió utast szállított, míg a konkurens fapados Norwegian 2550 fővel 15,7 milliót.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.