Budapest: a legélhetőbb kelet-európai nagyváros

A kelet-európai EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni - az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház szakértő hétfőn közzétett friss összeállításuk tanúság szerint legalábbis így látják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által elsősorban az üzleti kiküldöttek számára rendszeresen elkészített, az idén 140 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt átfogó kategória - stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra - összesen harminc mennyiségi és minőségi ismérve alapján számszerű indexet ad meg az adott város "élhetőségére".

Az 1-es osztályzat "elviselhetetlen", a 100-as "ideális" életkörülményeket jelöl. A 80 pontnál jobb osztályzatú városokban az EIU szerint alig jelentkeznek "életminőségi gondok", az 50 alatti pontszámok ugyanakkor már "napi életszínvonalbeli kihívásokat" jeleznek.

A ház a kelet-európai térségben az általa alkalmazott kritériumok alapján Budapestet találta a leginkább élhetőnek; a magyar főváros a 140-es listán az 55. helyre került, 88,2 ponttal. Budapest után a térségből Prága következik, amely 84,0 ponttal a 60. helyen áll.

Az EIU felmérésének készítői a listához fűzött elemzésben ki is emelik, hogy Kelet-Európából ez a két főváros - a kissé távolabbra sorolt, 79,8 ponttal 65. helyezett Pozsonnyal együtt - került a szinte problémamentes felső mezőnybe. Varsó 78,2 pontja azonban csak a 70. helyhez volt elégséges. A kelet-európai EU-térségben Bukaresté a leggyengébb helyezés: a román főváros 71,8 ponttal a 85. helyre került.

Az élvonalat kanadai, nyugat-európai és ausztrál nagyvárosok alkotják. Az idei élhetőségi lista első helyezettje a kanadai Vancouver, 98,0 ponttal, utána Bécs (97,9), az ausztráliai Melbourne (97,5), a kanadai Toronto (97,2), majd holtversenyben ötödikként - egyaránt 96,6 ponttal - az ausztráliai Perth és a kanadai Calgary következik. Az első tízben négy nyugat-európai, három kanadai és három ausztráliai város van.

A legélhetőbb amerikai város az EIU felmérése szerint a 92,3 ponttal 29. helyre sorolt Pittsburgh. New York közvetlenül Budapest után következik, 86,6 ponttal az 56. helyen.

A lista másik végére afrikai és ázsiai országok nagyvárosai kerültek. Az EIU londoni elemzői által összeállított rangsort a zimbabwei Harare zárja, 37,5 ponttal a 140. helyen, eggyel felette a bangladesi Dakka áll, 38,7 ponttal, holtversenyben Algírral. 

Budapest gyönyörű és élhető város
Budapest gyönyörű és élhető város
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.