Budai továbbra is egyeztetne a termelők és a kereskedők között

Az államtitkárt a dinnyeügyben indított versenyhivatali vizsgálat nem rettentette el, a húsipar és a kereskedők között is megegyezést próbál létrehozni.

Nem tántorította el Budai Gyula parlamenti államtitkárt, hogy az eddigi, a termelők és a nagy áruházláncok között az államtitkár közvetítésével létrejött megegyezések eddig meglehetősen felemás eredménnyel végződtek, illetve legutóbb a kereskedőláncok és dinnyések sajátos akciója a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmét is felkeltette.

Mint az államtitkártól megtudtuk, jelenleg is „folyamatban van” a húsipar szereplői és a kereskedők között egy megegyezés – ám ennek pontos tartalmáról Budai Gyula még nem bocsátkozott részletekbe.

Budai Gyula korábban úgy nyilatkozott: ősz folyamán születhet meg a megegyezés a hús-termékpálya szereplői – tenyésztők, feldolgozók, kereskedők – között.

Úgy tudni, hogy Budai eddig csak a termelőkkel egyeztethetett az elképzeléseiről. Az élelmiszerfeldolgozók ugyan eljuttatták a javaslataikat az államtitkárnak, ám arra még nem kaptak választ, bár a forrásunk szerint a tárgyalási sorrend – előbb a termelők, utána a feldolgozók – végső soron jó, mivel a húsipar problémája – például a hazai alapanyag hiánya – elsősorban „állattenyésztői kérdés”.

Az viszont biztos, hogy a kereskedőkkel eddig nem tárgyalt Budai Gyula, a megkeresett nagy láncok egyöntetűen úgy fogalmaztak, hogy eddig semmiféle meghívót nem kaptak az államtitkártól egy ilyen megegyezésre.

Igaz, korábban is előfordult, hogy lényegében kész tények elé állították a kereskedőket a Vidékfejlesztési Minisztériumban, így májusban a tejágazattal gründolt, hasonló elvi megállapodás után a kereskedők a sajtóból tudták meg, hogy ők „beleegyeztek abba, hogy eltávolítják a külföldi eredetű UHT-tejeket a polcokról.”

Bár az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) akkor ezt azonnal cáfolta, azonban egy időre Budainak bejött a számítása, mivel egy időre valóban eltünedeztek az áruházak zöméből a külföldi, javarészt szlovák UHT-tejek. Azonban ez csak időleges állapot volt, mivel néhány héten belül újra megjelentek az áruházak polcain ezek a termékek, így jelenleg is kapható az olcsó UHT-tej.

Cifrábban sikerült a VM parlamenti államtitkárának a nemrégiben összehozott dinnyés megállapodása. A nagy áruházláncok a Magyar Dinnyeszövetséggel – melynek a vezetője Simonka György fideszes képviselő – abban állapodtak meg, hogy július során 99 forinton tartják a magyar dinnye kilónkénti árát, azaz a korábbi évektől eltérően nem törik le az itteni termelői árakat az olcsóbb görög vagy olasz eredetű dinnyével. Azonban a megállapodás meglehetősen savanyú fogadtatásra talált a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), amely kartell gyanújával vizsgálódni kezdett az ügyben.

Budai Gyula, aki a GVH-vizsgálat elindulta után személyesen találkozott Juhász Miklós GVH elnökkel, több nyilatkozatban is cáfolta, hogy vizsgálatot indított volna a GVH az ügyben. Tény, hogy a GVH jelenleg csak információkat gyűjt a megállapodásról, és csak utána dönt arról, hogy versenyhatósági eljárást indít-e. A hivatalnál csak annyival kommentálták a Juhász Miklós és Budai közötti találkozót, hogy a hivatal elnöke „meghallgatta Budai Gyula álláspontját.”

A GVH ugyanakkor minden bizonnyal augusztus második felében dönthet arról, hogy elindítja-e a kartelleljárást, mivel a hivatalnál augusztus közepéig nyári szünet van.

Azonban a tét nem kicsi – mint azt kiskereskedelmi forrásunk is hangsúlyozta. Amennyiben a GVH kartelleljárást indít a dinnyés megegyezésben részt vettek között, úgy később nem valószínű, hogy a nagy multiláncok közül bármelyik is tárgyalóasztalhoz ülne egy hasonló megegyezésről beszélni. A kereskedelmi láncok között úgy tudni, hogy több cégnél gyakorlatilag készpénznek veszik a várható GVH-eljárást, és volt olyan cég, amelyik azt fontolgatja, hogy a kisebb büntetés fejében önfeljelentést tesz a GVH-nál.

Ugyanakkor közben a héten indul több nagy áruházláncban a dinnyéhez hasonló paprikaakció. A dinnyés-megállapodással egy időben a láncok ugyanis arról is megegyeztek a termelőkkel, hogy augusztusban a paprikát, szeptemberben pedig a hazai almát népszerűsítő kampányt indítanak - mondta el Mártonffy Béla a FruitVeb magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács elnöke, aki hangsúlyozta: nincs szó ármegállapodásról.

A megegyezésben szerinte csak azt vállalták a kereskedők, hogy a lehetőségekhez mérten figyelembe veszik a hazai termelők önköltségét (illetve az erre rakódó áfát), és olyan árat alakítanak ki, amelyik mindegyik félnek megfelelő, ám ez nem jelenti azt, hogy ezzel kizárnák az egymás közötti árverseny lehetőségét. Mint azt Mártonffy Béla is elmondta: a paprika nyomán szeptemberben egy hazai almaakció is várható az üzletekben.

Kérdéses, hogy mi lett a hozadéka az eddigi akcióknak? A tejesek esetében ma ugyanúgy ott vannak az áruházi polcokon az „árletörő” külföldi importtermékek, míg a dinnye esetében a GVH fellépése miatt gyakorlatilag csak néhány napot ért meg a megállapodás, majd a láncok hamar elkezdték csökkenteni az áraikat.

Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint nem igaz, hogy az ilyesfajta ideiglenes együttműködések huzamosan felfelé tornáznák az árszintet, az eddigi akciókban érintett termékkörök – tej, dinnye – súlya ugyanis csekély, hosszú távon az árakat az alapanyag, a nemzetközi árszint, illetve a forintárfolyam határozza meg.

Vámos György szerint a kereskedelem ésszerű határokig kész együttműködni a termelőkkel és a szaktárcával. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy a kereskedők 2009-ben aláírták a élelmiszer-ipari termékpálya-etikai kódexet – igaz, később a megállapodást, annak jogi pongyolaságai miatt a GVH eljárás alá vonta. Vámos György szerint a versenyjog határáig bármiben hajlandók a kereskedők elmenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.